Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-06-28

Még a szakembereket is meglepÅ? hatalmas, több 100GHz-es sebességre képes processzor-technológiát mutattak be a kutatók, mely akár 1.5THz-es CPU-k gyártását is lehetÅ?vé teszi


A floridai egyetem kutatói és egy tajvani elektronikai társaság mérnökei által végzett közös fejlesztés eredményeképpen létrehozták a világ első 105 gyártási technológiákkal elő tudnak állítani.
A korábbi sebességi rekordot tavaly februárban állították fel (103GHz), csakhogy ez a korábbi változat négyszer annyi elektromos energiát fogyasztott, mint a most létrehozott processzor.
A kutatók által kifejlesztett különleges Schottky dióda - mely egy olyan eszköz, ami csak egy irányba engedi haladni az elektromosságot - képes még ettől is sokkal nagyobb sebességen üzemelni, akár 1.5-en is (ez 1500GHz-ez jelent), és mindezt hagyományos
CMOS
technológiával. Ez a lehető legnagyobb sebesség, melyet a ma használatos szilícium-technológiával el lehet érni. Steve Mass, az egyik vezető kutató csak ennyit mondott: "Eddig senki se gondolta volna, hogy egy CMOS technológiával készült rendszer képes ekkora sebességen mûködni."