Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-06-26

Az új Blue Gene a nagyobb teljesítmény és kisebb méret kombinációja, mely szélesebb körben teszi elérhetÅ?vé a szuperszámítógép kapacitását


Az IBM június 13-án bejelentette a világ legerősebb, magánkézben levő szuperszámítógépének - a Watson Blue Gene rendszernek - a beindítását, becenevén BGW, melyet az IBM New Yorkban található Thomas J. Watson Research Centerében indítottak be. A 91.29 Teraflop sebességû rendszer a Lawrence Livermore National Lab (LLNL) területén felállított Blue Gene/L szuperszámítógéphez hasonló teljesítményû, s ezzel bekerült a világ három leggyorsabb számítógépe közé.
A BlueGene/L 360 Teraflop csúcsteljesítmény elérésére képes, melyben 130 ezer IBM PowerPC
processzor
helyezkedik el. A BGW 20 hûtőméretû részből áll, ami körülbelül a fele az eddigi, hasonló teljesítményû rendszereknek, sebessége pedig azok háromszorosa. A cég szeretné szupergyors kutatási sebesség elérésére felhasználni, többek között az életkutatás, a hidrodinamika, az anyagvizsgálatok, a kvantumkémia, a molekuláris dinamika, a folyadékdinamika és üzleti alkalmazások területein.
A BGW az IBM új, Üzleti Optimalizációs rendszerében (CBO) is felhasználásra kerül, mely az IBM matematikusait és számítógép-kapacitását kihasználva próbál megoldást találni az ügyfelek megoldatlan problémáira. A CBO szeretné a BGW-t matematikai algoritmusok futtatására használni több ügyfélprobléma megoldása érdekében. A BGW szolgáltatja majd a világ üzleti piacainak vizsgálatával zajló globális üzleti kockázati menedzsment és elemzés számítógépes erőforrását is.