Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-06-25

A japán Citizen Electronics társaság létrehozott egy LED lámpát, amely immár ötször nagyobb, 70lm⁄W hatékonysággal világít.


A mai izzók hatékonysága nem túl jó, bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy egy hagyományos izzó melegszik. Ez a meleg tulajdonképpen elpocsékolt energia, mely fény helyett hőenergiaként távozik egy villanykörtéből. A félvezető-technológián alapuló izzók sokkal hatékonyabban használják az elektromos energiát világításra. A nagyságrendekkel hatékonyabb fényenergia pedig sokkal kevesebbet fogyaszt, és emellett tartósabb, mint egy hagyományos izzólámpa.
A japán Citizen Electronics társaság létrehozott egy, a korábbiaknál is hatékonyabb
LED
lámpát, amely immár 70/W hatékonysággal világít. Az új, fehér LED kék LED chipekből és sárga fluoreszkáló anyagból épül fel. Ahhoz, hogy még nagyobb hatékonyságot érjenek el, a Citizen mérnökei 24 LED chipet integráltak egyetlen tokozáson belül, így egy 3.5W-os LED lámpa 245lm erejû fényforrásként üzemelhet. Tíz darab ilyen LED egyetlen egységbe integrálva, 12V-os üzemi feszültségen, 2450 lumenes fényerővel képes világítani, mely mindössze 35W-ot fogyaszt. Ez a fényerő 1,6-szor nagyobb egy autóban használt halogén lámpáénál, ráadásul fogyasztása 40%-kal kevesebb.
A cég 2006-ra 90lm/W-os hatékonyságú LED lámpák kifejlesztését tervezi. Ezek a speciális LED izzók megváltoztathatják a kijelző-technológiákat is a jövőben:
LED
-es háttérvilágítással jóval világosabb és kontrasztosabb képernyőket fejleszthetnek ki a kutatók, melyek ráadásul jobb képminőség mellett kevesebbet is fogyasztanak. A LED izzók egyetlen problémája, hogy előállításuk jelenleg igen drága, vagyis magas áruk miatt bizony nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy beragyogják életüket.