Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
Mephi - 2005-06-16

ActiveSync és Outlook Mit is csinál az ActiveSync...

ActiveSync
és Outlook


Mit is csinál az ActiveSync? Az információkat szinkronizálja a Pocket
PC
és a személyi számítógép között, hogy mindkét készüléken a legutolsó aktuális információk legyenek elérhetők. Mielőtt a Pocket
PC
-t a számítógéphez csatlakoztatjuk, mindenképpen telepítsük az ActiveSyncet a számítógépre. Ha a személyes információ menedzselése is kritériuma a
PDA
használatának (Outlook-adatbázis), akkor telepíteni illetve futatni kell a kézigéphez adott, vagy az Office-csomagban megvásárolt Outlook alkalmazást - mivel a PDA alaphelyzetben csak ezzel a programmal hajlandó szinkronizálni. (Az Outlook Express nem tartozik a támogatott
szoftverek
közé.). A program
kliens
szoftvere már előre telepítve van a
PDA
-n, úgyhogy ezt nem kell keresni a géphez adott
szoftver
CD-én. Az első szinkronizációkor az ActiveSync program a számítógépre egy könyvtárat kreál, ahova az olyan elemeket teszi, melyek maguktól nem szinkronizálódnának - ilyenek a nem Outlook-kompatibilis komponensek (Word, Excel, hang-, video- és képfájlok).

Szinkronizációs program telepítése

A PDA-hoz mellékelt lemezen megtalálhatjuk a tenyérgép asztali géppel való szinkronizációjához elengedhetetlen ActiveSync nevû fájlt, amit fel kell telepítenünk a PC-re. Aki rendelkezik internetes kapcsolattal, annak ajánljuk a szinkronizációs szoftver legfrissebb, immáron magyar nyelvû változatának letöltését a következő webcímről: www.microsoft.com/windowsmobile/downloads/as-eula_hu38.mspx . A telepítés rendkívül egyszerûen történik, akárcsak bármilyen Windows alatti telepítés. Amire igazán figyelnünk kell, hogy a telepítés indításakor ne legyen összekötve a PDA a számítógéppel, mivel ez a későbbiekben komoly akadást képes előidézni. A mobil és az asztali gép összekapcsolását kizárólag akkor kell eszközölni, mikor arra a telepítőszoftver utasít minket.

Alternatív programok

Rengeteg alternatív programot találhatunk az interneten, melyekkel speciális szinkronizációs igényeinket elégíthetjük ki. Mi most a teljesség igénye nélkül kiemelünk néhány említésre méltó alkalmazást:

1. SyncExpress2002 - a program révén lehetőségünk van az eddig elérhetetlennek tûnő Microsoft Outlook Express személyes információkezelő szoftverrel szinkronizálni.

2. Intellisync - a program olyan cégeknek és felhasználóknak kedvez, akik - a Microsoft termékeivel szemben - a Lotus Notes és Organizer információ-managert részesítik előnyben, ugyanis ez a szoftver lehetővé teszi a PocketPC alapú PDA-k szinkronizációját a fent nevezet alkalmazással.

3. A találó nevû Missing Sync nevû
alkalmazás
megoldást nyújt arra a problémára, hogy windows-os kézigépünk kizárólag az anyarendszerével (Windows) hajlandó kommunikálni. A program Mac
OS
X gépeken futatható és teljes szinkronizációra képes a Mac és a PDA között.

4. Pocket Look out 2 - a program olyan speciális dolgokra képes, amit sok felhasználó méltán hiányolhat a szinkronizációs program alaptudásából, ilyen például az Outlookban használt összes (nem fő) mappa teljes tartalmának megjelenítése, személyes és nyilvános mappák átvitele vagy esetleg több felhasználó egyidejû kezelése.

Hogyan védekezzünk az akaratlan adatvesztésekkel szemben?

Sajnos a
Windows CE
alapú tenyérszámítógépeknek a saját memóriája úgynevezett felejtő memória, mivel az ezekben a készülékekben felhasznált típusok - energia hiányában - elveszítik a bennük tárolt adatokat. Így fordulhat elő, hogy mikor a PDA akkumulátora és háttéreleme lemerül, abban a pillanatban elveszíti a belé táplált információkat, köztük az outlookos tartalmakat (levelezés, naptár, névjegyalbum, jegyzetek, feladatok) és a gép memóriájába telepített programokat. Ilyenkor odaveszhet más értékes adat is, ha azokat nem a nemfelejtő memóriába vagy memóriakártyára mentettük. Ezért nem árt minél gyakrabban szinkronizációval archiválni a PDA tartalmát a személyi számítógépre, vagy ha erre nincs lehetőség, valamilyen BackUp rendszermentő alkalmazást használni erre a feladatra. Az effajta programok segítségével visszaállíthatók az elveszet információk bármikor, ha a gépet újratöltöttük - fontos, hogy a mentéseket a PDA
Flash
memóriába vagy memóriakártyára végezzük.

BackUp rendszermentő eszközök

A legtöbb újonnan megjelenő PDA-ba az alapfelszereltség részét képezi valamilyen BackUp program, mivel a fent említett okok miatt ez a jelenlegi palmtopokban elengedhetetlen. Ezeket előre telepítve a kézigép programmenüjében találhatjuk. A programok nevei változatosak, mivel a különböző gyártok más-más címkékkel látják el azokat. Azoknak a vásárlóknak, akiknek a gépére nem került gyárilag valamilyen rendszermentő alkalmazás, ajánluk egy párat az általunk kipróbált és jól bevált alkalmazások közül:

1. Sprite BackUp PocketPC Edition

2. Sunnysoft Backup Manager

A szoftverek képesek időre programozva biztonsági mentés készítésére, vagy az akkumulátor kapacitását figyelve, feszültségvesztés előtt gyorsmentés készítésére. Akinek az adatok biztonsága is fontos, mindenképpen válassza valamelyiket a két alkalmazás közül, mivel azokkal, akár jelszóval is védhetők a lementett tartalmak. A két program szinte megegyező tudású, bár a Sprite BackUp kissé jobban teljesített nálunk. További programokat találhatnak az interneten a www.handango.com internetes szoftveráruház kínálatában.