Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
MaxRay - 2005-06-14

Ha van egy laptopunk, de egyszerre sok információt kell böngésznünk, egyszerûen nem fér el a képernyőn. Ilyenkor jön jól egy olyan monitor, mint az LG L1780Q...

8 pont
9 pont
9 pont
összpontszám: 8.7 pont



[%TAB%]A kijelző minősége nagyon fontos, és mivel egy laptop-tulajdonosnak nincs módja később monitort cserélni, ezért vásárláskor erre is fontos odafigyelni. Van azonban még egy lehetőség: használjunk két monitort! Ha van egy laptopunk, de egyszerre sok információt kell böngésznünk, egyszerûen nem fér el a képernyőn. Ilyenkor jöhet jól egy második monitor. Az LG legújabb L1780Q típusjelzésû monitorát alkalmunk volt kipróbálni, és kellemes meglepetésekben volt részünk a használat során.

[%TAB%]Miután kibontottuk a dobozt, és tettünk egy lépést hátrafelé, elégedetten nyugtáztuk, hogy külsőleg egy igen dizájnos monitorral van dolgunk. Az alkalmazott mûanyagok minősége is kiváló, és sokat javult a kialakítás a korábbi modellekhez képest. Az üzembe helyezéshez egy külön adaptert kell csatlakoztatnunk a monitorhoz, amit viszont beleépíthettek volna a talpába vagy a tartószerkezetbe, de ez legyen a legkisebb probléma. A tápcsatlakozót és a monitor-csatlakozót is a talp hátulsó részén tudjuk bedugni, ez igen elegáns megoldás. A külön
analóg
D-SUB
és
DVI-D
csatlakozók megléte dicséretes, ugyanis sok monitorról rendszerint valamelyiket lespórolják.

[%TAB%]A bekapcsológomb és a kezelőszervek kialakítása szintén elegáns, és a mûködtetésükhöz elég egyetlen érintés, mivel nem nyomógombokat, hanem érintőkapcsolókat építettek a monitorba. A különböző beállításokat nagyon egyszerûen elvégezhetjük a négy szabályozógombbal, a mûködésük nem igényel különösebb magyarázatot, mivel elég logikusan és érthetően megszerkesztették az OSD menüt is.

Képminőség

[%TAB%]A külsőségek után itt az ideje foglalkozni a lényeggel! Mi más lehetne fontosabb egy monitor esetében, mint a képminőség!? Az L1780Q maximális felbontása 1280x1024 képpont, vagyis
SXGA
felbontású, ami 17 colos, hagyományos képarányú (4:3) kijelzők esetében teljesen normális (ennél nagyobb felbontásra 17
colos
4:3-as képarányú monitor esetén nincs szükség). A fényerő átlagos, a kontrasztarányra sem lehet panaszunk, mivel az 500:1 érték elég jónak számít, bár ez még messze nem az élvonal. A 8ms-os reakcióidővel is meg lehetünk elégedve, ez jónak mondható a ma kapható átlagos 17 colos monitorok között. A megjelenített kép remek, a különféle fényviszonyok mellett sem volt gondunk a láthatósággal.

[%TAB%]Nagyon hasznos a monitorhoz adott Forte Manager nevû kezelőprogram, amivel kényelmesen testre szabhatunk mindent, amit csak egy monitor esetében be lehet állítani. Megtaláljuk a szokásos fényerő-, kontraszt-, képméret- és képelcsúszás-állítókat, de a program tartalmaz gamma korrekciós lehetőséget, fehéregyensúly-beállítást is. Ezenkívül a Forte Managerben lehetőségünk van előre definiált monitor-beállításokat is betölteni külön szövegolvasáshoz, külön filmekhez, illetve van egy alapbeállítás is.

Értékelés

[%TAB%]Ezek után bizonyára sokan kíváncsiak, hogy milyen a monitor a mindennapi használatban. Nem volt vele probléma sem átlagos irodai feladatok közben, sem játék közben. Az alapvető színbeállításokat egy kicsit piszkálni kell az elején, de utána jól kiegyensúlyozott színtónusokban gyönyörködhetünk. Ez a 17 colos monitor ugyan nem a legjobb, de ott van az élvonalban, és csak a szemfülesek tudnak komoly különbséget tenni az ettől jobb paraméterekkel rendelkező képernyők és e között. Ráadásul, megjelenésének köszönhetően akár irodánk vagy lakásunk dísze is lehet.