Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-06-12

Nagyon úgy tûnik, hogy a robotok szépen, lassan kezdenek elterjedni mindennapi életünkben...


A Nagakutéban megrendezésre kerülő világkiállításon robotok tömkelegével találkozhatnak a látogatók, melyek táncolnak, sebesülteket keresnek a romok alatt, vagy más elképesztő dolgokat mûvelnek. A fejlesztők szerint azonban, a forgalomba kerülésük előtt még jó néhány évig tesztelni és tökéletesíteni kell őket.
A kiállításon bemutattak többek között egy olyan robotot is, aki, vagyis ami megszólalásig hasonlít az emberre. Az androidot Actroid Reblieenek nevezték el, első ránézésre úgy néz ki, akár egy riporternő, tudja mozgatni a karjait, száját, fejét és a testének felső részét is.
Az érdeklődők továbbá láthattak egy medencében úszkáló aranyszínû robothalat is. A Kinshachinak komoly célja van, segítségével szeretnék vizsgálni a hidak pilléreinek állapotát az óceánban.
Mivel Japánban gyakoriak a földrengések, és ilyenkor létfontosságú a romok alatt rekedt túlélők minél gyorsabb megtalálása, ezért kifejlesztették az ACM-R5 elnevezésû "kiber-kígyót". Ez a robot a szûk helyekre is képes "becsusszanni", és a fején lévő miniatûr kamerával - mely egyhuzamban 30 percen keresztül is képes mûködni - rögzíti és elküldi az összedőlt épületek alóli képeket.
Az egyre-másra megjelenő robotok valószínûleg gyökeresen megváltoztatják majd életünket, nem telik el hónap, hogy valamelyik cég be ne jelentené újabb takarítórobotját, és ez még csak a kezdet...