Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-06-12

A mérnököknek sikerült megalkotniuk egy olyan üzemanyagcellát, mely nem hidrogént, hanem propánt használ energiatermelésre. Az új áramforrás olyan kicsi, mint egy kar&oacut


A kutatásokat vezető Sossina Halie szerint két ilyen cella elegendő energiát biztosíthat egy MP3-lejátszó mûködtetéséhez. Olyan üzemanyagcellák, melyek szénhidrogén üzemanyagokat használtak, már korábban is léteztek nagyobb méretekben, de az ilyen kicsi cellák létrehozásánál hatalmas kihívást jelentett a cella melegen tartása, ami elengedhetetlen a szénhidrogén üzemanyag reakciójához. Az új technológia úgy oldja meg ezt a problémát, hogy az üzemanyagnak egy nagyon kis részét elégeti, hogy fenntartsa a reakcióhoz szükséges hőt.
Az eszközt más szénhidrogén üzemanyagokkal is használni lehet, azonban a propán tûnik jelenleg a legalkalmasabbnak, mivel viszonylag könnyû folyadékká sûríteni, és amint kiengedk, gáz halmazállapotúvá válik.
És hogy mindez miért lehet hasznos a hétköznapi ember számára? Elég nyilvánvaló. Az ilyen és ehhez hasonló energiaforrások egy napon ma még elképzelhetetlenül hosszú ideig mûködtethetik a telefonokat, a laptopokat és tulajdonképpen minden más elektronikus eszközt.