Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-06-05

Egy kísérleti szuperszámítógépet építenek Skóciában, ami átkonfigurálhatja magát a különbözÅ? problémák megoldására...


Az építés alatt álló rendszert ez edinburghi Parallel Computing Centre-ben építik fel a hagyományos mikroprocesszorok helyett FPGA chipekből. Ezeknek az a különlegessége, hogy fizikai szinten lehet őket programozni különféle alkalmazásoknak megfelelően. Minden FPGA
processzor
tartalmaz egy programozható logikai kapukból álló blokkot, melyeket elektronikusan át lehet rendezni különféle áramkörökké.
Az FPGA szuperszámítógép sokkal nagyobb teljesítményû lesz, a 64 processzorból álló gép akár 1Tflop számítási kapacitásra is képes lehet, így akár 100-szor hatékonyabb, mint a hasonló méretû hagyományos rendszerek. Ha elég könnyû lesz a programozása, akkor teljesen új, energiatakarékos szuperszámítógépek előtt nyílhat meg az út.
Mark Parsons szerint „az egész szuperszámítógép-iparnak túl kell látnia a mikroprocesszorokon”. Az FPGA chipek hatékony közös mûködése olyan kihívás, amit még senki sem próbált legyőzni, így ha a tudósoknak sikerül megépíteni a rendszert, akkor egy teljesen egyedi számítógéppel lesz dolguk.