Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-06-04

A Santa Clara központú Orion Multisystems bemutatta a legújabb "szuper munkaállomásait", amelyek választhatóan 12 vagy 96 processzort tartalmaznak.


Ezeket az új rendszerek a Transmeta Efficeon processzoraira épülnek, és Fedora
Linux
2.6.6 oprációs rendszert futtatnak. Egyre nagyobb igény van olyan nagyteljesítményû asztali gépekre, melyek felülmúlják a jelenlegiek teljesítményét, viszont nem drágák és könnyen használhatók. Az Orion fürtös rendszerei párhuzamos mûködésûek, így igen nagy teljesítményre képesek. Egy ilyen rendszerben minimum 12 csomópont van, a nagyobb méretû álló modellben pedig 96.
Az egész rendszer kialakítása és mûködése olyan, mintha csak egy szokványos asztali számítógép lenne. A nagyobb teljesítményû modellszámítógép maximális kapacitása 300Gflop, a maximális rendszermemória pedig 192GB lehet, és 9.6TB merevlemezt tartalmazhat. Egy ilyen számítógép hatalmas segítség lehet a mérnököknek és kutatóknak, akiknek nagy számítási kapacitásra van szükségük elérhető áron.
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért esett a választás a Transmeta mobil processzoraira? Az egyik ok, hogy az Orion alapítói közt van a Transmeta alapítóinak egy része, de ez nem minden, ugyanis ezek a processzorok nagyon kis energiafelvétellel mûködnek, ezért kevés hőt termelnek, így könnyebb kicsi és biztonságos kompakt rendszereket építeni.