Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
mezey - 2005-06-02

Közel fél év telt el a Nokia 7710 hivatalos bejelentése és piaci debütálása között, de most már végre a kezünkben foghatjuk magát a készüléket: mostani tesztalanyunk nem mobiltelefon és nem egyszerû okostelefon, hanem médiatelefon!

Hatalmas és gyönyörû érintõkijelzõ, kifogástalan kézírásfelismerõ program,
8 pont
7 pont
8 pont
9 pont
9 pont
összpontszám: 8.2 pont
Nincs se 3G, se Wi-Fi, elfogadhatatlanul nagy méret és hasonlóan súlyos tömeg

[%IMAGE=954%]Közel fél év telt el a Nokia 7710 hivatalos bejelentése és piaci debütálása között, de most már végre a kezünkben foghatjuk magát a készüléket. Mostani tesztalanyunk nem mobiltelefon és nem egyszerû okostelefon, hanem médiatelefon. Hogy pontosan mit is takar ez? A cikk végére garantáltan kiderül!

A piacvezető finn gyártó egyszer bizony már alaposan melléfogott ebben a témában, hiszen emlékezzünk csak vissza arra, hogy 2003 őszén a Nokia bejelentett egy bizonyos 7700 típusjelzésû telefont. Nos ebből a modellből végül semmi sem lett, ugyanis a fejlesztési nehézségek miatt a Nokia nem merte megjelentetni a kereskedelmi forgalomban. Egy évvel később a vállalat úgy érezte, hogy elérkezett az idő az utódmodell bemutatására: a Nokia 7710-nek most már ténylegesen, a gyakorlatban is bizonyítania kell, a gyártó nem tévedhet még egyszer akkorát, mint a 7700 kapcsán.

A Nokia 7710 egy teljesen új kategóriát próbál létrehozni a mobil készülékek egyre zsúfoltabb világában. Ez nem más, mint a médiatelefonok kategóriája. Ahogy az már az elnevezésből is sejthető, ide elsősorban azok a telefonok sorolhatók, melyek kifejezetten a multimédiás szolgáltatásokra, a zenelejátszásra, a fényképezésre, a videózásra, a rádiózásra és TV nézésre vannak kihegyezve. Ezekkel a funkciókkal már korábban is találkozhattunk egyes mobilok esetében, azonban mindeddig egyetlen olyan telefon sem volt jelen a piacon, melyen a multimédiás szolgáltatások olyan erős konvergenciát mutattak volna, mint jelen tesztkészülékünk esetében.

Már első pillantásra látszik, hogy a Nokia 7710 korántsem hagyományos modell, hanem sokkal inkább egy roppant innovatív, érdekes új megoldásokkal telezsúfolt
digitális
ketyere, amivel ugyebár többek közt telefonálni is lehet. Míg a hétköznapi mobiltelefonok túlnyomó részét függőlegesen kell tartani, addig a 7710-est épp ellenkezőleg, vízszintesen kell használni: a nagy méretû, téglalap alakú kijelző horizontális elhelyezkedésû, a gombok pedig nem alatta, hanem mellette kaptak helyet. Itt kell megjegyezni, hogy hagyományos értelemben vett billentyûzetet keresve sem találunk. Ennek elsősorban az az oka, hogy a kijelző érintésérzékeny, illetve, hogy az oldalsó kezelőszervek maximálisan elegendő kezelőfelületet biztosítanak a számunkra. Számokat például úgy tárcsázhatunk, hogy szépen sorban egymás után megnyomjuk az
LCD
-n megjelenő virtuális számgombokat, szöveget pedig egyrészt a mini virtuális billentyûzet, másrészt pedig a kézírásfelismerő technológia révén tudunk bevinni. Azt hiszem nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a 7710-es a piac egyik, ha nem a legjobb karakterfelismerő megoldásával van felvértezve: a rendszer rendkívül gyorsan és nagy pontossággal használható.

Méretek



[%IMAGE=956%]Nem árt egyébként tisztázni, hogy a készülék jóval nagyobb és nehezebb, mint az átlagos mobiltelefonok, no persze ezzel arányosan a tudása is jelentősen nagyobb azokénál, mindenesetre átlagos zsebekbe igen csak nehézkesen lehet becsúsztatni. Ezenkívül a 128x69x19 milliméteres méretekkel rendelkező telefon használatához mindenképp két kéz szükségeltetik, mert vagy két kézzel a gombokat nyomogatjuk, vagy egyik kézzel a telefont tartjuk, a másikkal pedig az érintőkijelzőhöz használt ceruzát terelgetjük.

A Nokia mindeddig nem arról volt híres, hogy világszép kijelzőket gyártott, azonban a 7710-es kapcsán végül is sikerült összeszedni magát: az LCD-re tulajdonképpen egyetlen rossz szavunk sem lehet. Itt van ugyebár a 640x320 pixeles felbontás, ami kellően részletgazdag képi világot biztosít, a hozzá tartozó 65 ezer színárnyalat pedig képes élettel megtölteni ezt a vizuális világot. Rendkívül hasznos, hogy a displaynek mind a fényereje, mind pedig a kontrasztja szabadon állítható, így még kültéren tartózkodva, erős napsütésben is kiválóan olvashatók a rajta megjelenő információk.

Az egyik legfontosabb újítás Visual Radio névre hallgat. Hagyományos
sztereó
FM
rádiót már számtalan korábbi mobilban találtunk, azonban ehhez foghatót még soha, de a jövőben egyre több Nokia modellben jelen lesz a Visual Radio. Az új technológia megpróbálja némi vizualitással felvértezni az amúgy csak a fület kényeztető rádiós szolgáltatásokat, még pedig a jó öreg RDS-nél sokkal nagyobb sikerrel. A Visual Radio-nak köszönhetően a 7710-es kijelzőjén el tudjuk olvasni, hogy az éppen hallgatott dalt ki adja elő, illetve akár részletes információkat is szerezhetünk az előadóról. Ez azonban még csak a kezdet, ugyanis a technológia interaktivitásának köszönhetően rádiós vetélkedőkben, szavazásokban és felmérésekben is részt vehetünk, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a rendszer zenefile letöltést is lehetővé tesz. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy hazánkban egyelőre még nem használható a Visual Radio, de Nyugat-Európában mostanság már egyre több rádióadó szavaz bizalmat ennek az új hullámnak.

Média



[%IMAGE=958%]A telefonnal nem csak rádiózni, hanem TV-zni is lehet. Alaphelyzetben Internetes, vagy
WAP
-os adásokat tekinthetünk meg, de egy kiegészítő eszköz megvásárlásával
DVB
-H kompatibilissé tehetjük a 7710-est, ami teljesen új távlatokat nyit meg a számunkra. Ezenfelül hordozható digitális zenelejátszónak sem rossz a Nokia legújabb üdvöskéje: szinte minden formátumot lejátszik, legyen az MP3, AAC, MIDI, vagy éppen WAV, valamint a streaming médiákat is kezeli.

A beépített digitális fényképezőgéppel kapcsolatban vegyes érzelmeink vannak. Az 1
megapixeles
felbontás (1152x864 képpont) önmagában véve nem lenne kevés, de most már szinte egymás után jelennek meg a 2 megapixeles kamerás mobilok, melyek könnyedén maguk mögé utasítják a 7710-est. Ugyancsak furcsa, hogy a
digitális zoom
mindössze kétszeres átfogású, de legalább hasznos, hogy a képminőséget három lépcsőben állíthatjuk. Tárhely gondjaink szerencsére nincsenek, mert a 90
MB
-os belső memórián túl
MMC
memóriakártyákat is használhatunk, ráadásul az alapcsomagban egy 128 MB-os kártyát is találunk. Természetesen videóanyagokat is rögzíthetünk, ugyancsak három különböző minőségben és akár 1 óra időtartamban.[%IMAGE=957%]

A Nokia 7710-es kapcsán a multimédiás funkciókon kívül szerencsére a telefonos és irodai szolgáltatásokra is odafigyeltek a fejlesztők. A telefonkönyv nagyszerûen használható, az üzenetküldési szolgáltatások repertorárja teljesnek nevezhető és nem valószínû, hogy szinkronizációs problémákba fogunk ütközni. A webböngészővel lényegében bármilyen oldalt be lehet tölteni, a virtuális kártevőktől pedig antivírus véd meg bennünket.

A készülék egyik legnagyobb hátránya az átlagnál lassabb mûködés: a Nokia 9500-ban is felhasznált 150 MHz-es
processzor
nem áll a helyzet magaslatán. Mindenképpen előnyös, hogy a
GPRS
mellett az
EDGE
adatátviteli technológia is támogatott, viszont fájó pont, hogy a
3G
és
Wi-Fi
támogatásról ezúttal le kell mondanunk. Ésszességében véve a 7710-es egy érdekes, de korántsem tökéletes kezdeményezés a Nokia részéről. A média addikt vásárlók és az újdonságok felé nyitott felhasználók nyugodtan beruházhatnak egy ilyen mobilba, viszont az átlag mobilosok talán jobban teszik, ha megvárják a most felmerült hibáktól már vélhetően mentesített utódmodellt.