Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
MaxRay - 2005-05-26

Ha három szóban kellene összefoglalni az Asus M6800V típusjelzésû notebookját, akkor az elegancia, teljesítmény, és az átgondoltság lennének azok a szavak, amik elsőként az eszembe jutnak...

Szép kijlezõ, gondos tervezés, nagyon jó minõségû érintõ pad
8 pont
9 pont
9 pont
8 pont
8 pont
összpontszám: 8.4 pont
Nincs benne bluetooth

[%TAB%]Ha három szóban kellene összefoglalni az Asus M6800V típusjelzésû notebookját, akkor az elegancia, teljesítmény, és az átgondoltság lennének azok a szavak, amik elsőként az eszembe jutnak. Tesztlaborunknak alkalma volt közelebbről is megismerni egy ASUS M6800V-t, mely egy csapásra mindenkit lenyûgözött. Egy karcsú díszítő elemektől mentes, de nagyon figyelmes tervezésû laptopról van, ami nincs híján az erőnek sem, de erről majd egy kicsit később. A fedelet felnyitva elénk tárul a billentyûzet, aminek a használata kényelmes, jó elrendezésû és még gyorsabb gépelés esetén sem lesz semmi gondunk. Az érintő pad kialakítása igényes, és a jobb oldalán kialakított görgető sáv sokkal gördülékenyebben, és kényelmesebben használható, mint a legtöbb konkurens gyártó laptopjainál. A gombok nemesfém kialakítása egyben szegélyezi az érintő felületet is, ami jól mutat a fekete borításon. Baloldalon a laptop oldalsó részén találunk egy irányító gombsort, amikkel médialejátszókat irányíthatunk, és ez ugyan egy aprócska dolog, de jól mutatja a laptop gyakorlatias kialakítását.

A billentyûzetnek egy érdekes része a kurzor billentyûk feletti két gomb, ugyanis a jobb oldalra még egy Fn gomb került, a másik oldalára pedig a jobb egérkattintást helyettesítő gomb.

Belső értékek

[%TAB%]Ahogy már megszokhattuk az igazán fontos dolgok mindig a felszín alatt helyezkednek el, és nincs ez esetünkben sem másképpen. Az M6800V-ben egy
Intel
Centrino
1.7GHz-es
processzor
duruzsol, amit egy Intel 915-ös alaplapi chipkészlet támogat. Ez még önmagában nem lenne túl sok, viszont az ehhez tartozó 512MB
DDR2
-es memória és az ATI Mobility Radeon X600-as 128MB-os videó vezérlő már sejteti, hogy nem akármilyen gépről van szó. Az ATI vezérlő egy 1400x1024-es felbontású kijelzőn jelenít meg igen szép képet. A kijelző már az Asus Zero Bright Dot LCD, ami annyit jelent, hogyha csak egyetlen világos hibás képpontot is találunk a kijelzőn a vásárlás után 30 napig, akkor ingyen kérdezés nélkül kicserélik a kijelzőnket. Ezek után az alapvető rendszeradatok után, nézzünk meg néhány tesztet, hogy kicsit pontosabb képet kapjunk ennek az Asus remekmûnek a teljesítményéről.

[%TAB%]Ezek után e teljesítményadatok után bátran kijelenthetem, hogy az M6800V komolyabb számítási teljesítményt igénylő alkalmazásokat is bátran futtathatunk a gépen, sőt a komolyabb grafikai alkalmazásokat is nyugodtan használhatjuk, amennyiben mûvészi hajlamainkat szeretnénk kibontakoztatni. Tulajdonképpen egy igazi multimédiás laptopot ismerhetünk meg az M6800V személyében, amit bátran nyúzhatunk irodai feladatokra éppúgy, mint rajzolgatásra, vagy játékra és nem kell attól félnünk, hogy gépünk erőforrásai miatt nehézségeink támadnak.

[%TAB%]Aki látott, már pár hasonló tesztet, annak azért egyből szembetûnik, hogy a Centrino processzor nem a teljesítményéről, híres sokkal inkább az energiatakarékos felépítéséről, de az ATI videó vezérlő minden problémát áthidal, és ha szükséges akár 3-4 órát használhatjuk a gépünket, viszont ha teljesítményre van szükségünk, akkor sem megijednünk, hiszen a gépünk bírni fogja a megpróbáltatásokat.

[%TAB%]Nem esett még szó a laptop egyéb felszereltségéről, pedig nem lehet panaszunk semmire, hiszen a gépben van egy Intel WirelessPRO vezeték nélküli hálózati vezérlő, ami támogatja mind a két elterjedtebb szabványt. Emellett találunk a gépben egy hatalmas sebességre képes 10/100/1000-es Gigabit hálózati kártyát is, és természetesen a szabványos 56kbites
modem
sem hiányzik a gépből. Van a gépben egy SD, MMC, MemoryStick, és
XD
kártyák kezelésére képes memória kártyaolvasó, amivel akár
digitális
fényképezőgépünk memória kártyáját is karban tarthatjuk.

Ítélet

[%TAB%]A szerkesztőségben szinte mindenkinek elnyerte a tetszését az Asus M6800V, és bátran ajánlhatom azoknak, akiknek legalább annyira fontos a teljesítmény, mint az üzemidő. Egy átgondolt tervezésû, jó kialakítású laptopot ismerhettünk meg, ami igényesen kidolgozott részleteivel könnyedén rabul ejtheti az embert.