Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2005-05-24

A Genius mobil lapadagolós szkennere igazán hasznos kiegészítője lehet bármelyik mobil irodának.



[%TAB%]Nemrég lehetőségünk volt kipróbálni a cég CP-SF600-as típusjelzésû hordozható szkennerét. Az elegáns megjelenésû, minden tekintetben jól kialakított mobil lapolvasó könnyedén elfér egy laptoptáskában, és ideális társa lehet a sokat utazóknak. Súlyával nem lesz gondunk, mivel a 330 grammos szerkezet egyáltalán nem nehéz, és hosszúkás formájának köszönhetően nem foglal sok helyet. A
szkenner
mellett találunk a dobozban egy ízléses bársony tartót, amivel megóvhatjuk érzékeny kis készülékünket a szennyeződésektől. Külső tápegységre vagy plusz energiaellátásra nincs szükség, ugyanis a mûködéséhez elegendő az
USB
portról kapott 5V-os feszültség. A fogyasztása elenyésző, és még ha sokat használjuk, akkor sem rövidíti meg drasztikusan laptopunk üzemidejét a maga 2,5W-os üzemi és 1,2W-os készenléti fogyasztásával.

[%TAB%]A szkenner telepítése a hozzáadott
CD
-vel igen egyszerû, és az alap meghajtóprogramok installálása után már tulajdonképpen használhatjuk is lapolvasónkat, amennyiben van valamilyen rajzprogram gépünkön (bár ilyet találunk a telepítő CD-n). A mellékelt képrendező programmal könnyedén rendben tarthatjuk szkenneléseinket, de aminek igazán nagy hasznát vehetjük, az az OCR, vagyis optikai karakterfelismerő program, a Fine Reader 5.0-ás változata - ezzel szinte gyerekjáték a szövegfelismerés. A szkenner Twain kezelőfelületén megtalálunk minden szokásos opciót, amit bármelyik átlagos asztali lapolvasónál fellelhetünk: minőség- és felbontás-állítás, fényerő- és kontraszt-szabályzó, élesség-állítási lehetőség és „magazin” funkció. Ez utóbbi hasznos lehet a gyengébb színvonalú nyomdai anyagok szkennelésénél, ugyanis segítségével javíthatunk a minőségen. Egy A4-es oldal szkennelése 300dpi-s felbontás esetén megközelítőleg egy percet vesz igénybe.

[%TAB%]Miután túl vagyunk a lapolvasó kalibrálásán, ajánlatos egy-két próbaolvasást végeznünk, hogy pontosan beállíthassuk szkennerünket - feltéve, ha a színek eltérnek az eredeti dokumentum színeitől. Figyeljünk oda a lap behelyezésénél, tartalmával lefelé kell betenni, és mivel itt a lap áthalad a szkenneren, és nem az optika mozog, ezért gondosan helyezzük be és indítsuk el az olvasást, mert néha előfordul, hogy a lapolvasó nem húzza be a papírt.

[%TAB%]Említést érdemel még a fali tartó, amit két csavarral felrögzíthetünk, és így visszaérve irodánkba, úgy használhatjuk a szkennert, hogy nem foglal el helyet az asztalunkon.

Méretek: 274 x 47 x 33.8mm

Súly: 330g

Felbontás: 600dpi optikai, 1200dpi software-es (interpolált)

Színmélység: 48bit

Csatlakozás: USB porton keresztül

Fogyasztás: 1,2W készenléti, 2,5W üzemi