Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-05-23

A régóta ígért, gurigába feltekerhetÅ? képernyÅ?k - a Philips állítása szerint - már 2007-ben piacra kerülhetnek.


Most bizonyára sokan morcosan ráncolják a homlokukat, és azon gondolkoznak, hogy mit jelent az elektronikus papír kifejezés, minek egy papírhoz egyáltalán elektronika? A teljesen jogos kérdés megválaszolásához először tisztáznunk kell, miről is van szó. Az
E-Ink
papírja igazából nem papír, hanem egy elasztikus, papírvékonyságú, 0.1mm vastag polimer (vagyis mûanyag) képernyő. Mûködési elve a következő: két speciális polimer réteg között kicsi kapszulákban (melyeknek az átmérője akkora, mint egy hajszál) fekete és fehér színû, pozitív és negatív töltésû részecskék vannak egy semleges folyadékban. A feketék a negatívak, a fehérek a pozitívak. A kapszulák alatt elektródák és miniatûr tranzisztorok vannak, amikkel szabályozni lehet az érintkezők töltését; ha pozitív töltést adunk egy kapszulára, akkor a fehér részecskék a kis tároló alsó részére vándorolnak, és ekkor mi csak a fekete részecskéket látjuk. Ilyen kicsi pontokból épül fel a kép, szöveg, vagy bármi, amit megjelenítünk ezen a szokatlan kijelzőn.
Egyik alkalmazási területe a mobilpiacon lehetséges, de bemutattak már karórát is ilyen megjelenítővel, sőt, a 2005-ös japán EXPO-n már falméretû E-papírt is láthattunk. A közeli jövőben gyökeresen megváltoztathatja életünket és olvasási szokásainkat az E-papír, olyan lehetőségeket kínálva, amikre ma még nem is gondolunk.