Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-05-23

Az információs technológia és az elektronika egyre jobban beférkÅ?zik életünk minden területére. Ã?gy tûnik, a technika utat tör magának szinte mindenhova...



[%TAB%]A jövőben már a szőnyeget is installálni kell, majd beprogramozni a nekünk megfelelő funkciókra, és nemcsak a színe vagy mintázata lesz fontos, hanem a verziószáma és a programkészlete is. Két német szőnyeggyártó társaság, a Vorwerk és a Teppichwerke, valamint az Infineon két évig tartó közös fejlesztésének eredménye a gondolkodó szőnyeg, amibe érzékelőknek egész sorát építették bele, így a szőnyeg képes riasztani, klímát vagy villanyt kapcsolni, és hívja a mentőket, ha valaki mozdulatlanul fekszik rajta.

[%TAB%]A szőnyegbe épített különleges, hét négyzetmilliméter területet elfoglaló érzékelőket az Infineon laboratóriumaiban fejlesztették ki, és a szenzorok a szőnyeg alsó, különleges kialakítású részébe vannak beépítve. Ha ezt a technológiát kombináljuk törésbiztos
LED
modulokkal, akkor az intelligens szőnyeg egyben irányítható útmutató-rendszerré változik, például vész esetén a szőnyeg kijelzői mutatják a lehető legrövidebb utat a kijárat felé.

[%TAB%]Biztonságtechnikai alkalmazásainak szinte nincs határa, hiszen a nyomásérzékelők jelzik, ha valaki tiltott területre téved, és az egyes érzékelők adatai egymástól függetlenül és elemezhetők, illetve ezekhez külön funkciók rendelhetők, így különféle biztonsági zónákat is ki lehet jelölni. De az érzékelőket lehet használni ajtók automatikus nyitására, villanykapcsolásra és szinte bármilyen eszköz vezérlésére, ami csak az eszünkbe jut.