Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-05-23

Az aerogelek, vagy kicsit szebben fogalmazva: légzselék, a világ legkülönlegesebb ma ismert anyagai. A légzselék legtökéletesebb és legtisztább változatainak 99,8 százaléka levegÅ?...



[%TAB%]A különleges anyagot Samuel Stephens Kistler amerikai tudós 1931-ben fedezte fel, és sokáig úgy tekintettek rá, mint ami egy megoldás a még nem létező problémára, viszont napjainkban egyre több területen alkalmazzák, és így is még mindig rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik benne.

[%TAB%]A légzselé nemcsak a világ egyik legkönnyebb anyaga, de a ma ismert legjobb hőszigetelő, 12-szer vezeti lassabban a hőt, mint az üveg, és 526-szor könnyebb, mint a víz. Elképesztő tulajdonságai közé tartozik, hogy atomszerkezetének köszönhetően saját súlyának 1500-2000-szeresét is elbírja anélkül, hogy összetörne, ami azt jelenti, hogy egy 450 grammos légzselétömb elbírna egy másfél tonnás személykocsit.

[%TAB%]A NASA már egy ideje alkalmazza a különleges anyagot, ugyanis a kis marsi terepjáró elektronikáját is légzselé óvja meg a fagyos éjszakákon a hidegtől. Házunkat melegen tarthatnánk a ma elfûtött energia tizedéből vagy huszadából, ha légzselével lenne szigetelve, ugyanis ha egy kétrétegû üveg közt az üres területet légzselével feltöltenénk, ugyanolyan hőszigetelőt kapnánk, mintha 15 réteg ma használatos kültéri nikecel réteget raknánk egymásra. Az anyag tisztaságától függően áttetsző, vagy akár teljesen átlátszó is lehet.

[%TAB%]Az ok, amiért az aerogel nem terjedt el - a korai gyártástechnikai nehézségeken kívül -, hogy sajnos egyelőre elég költséges a gyártása, így kereskedelmi forgalomba nem került. Bízzunk benne, hogy a jövőben ez is változni fog!