Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Ujsag - 2005-05-19

Valószínûleg nagyot néznének egy benzinkúton, ha beállítanánk autónkkal, és nem a kocsi, hanem a notebookunk tankját kérnénk tele.



[%TAB%]Ez nincs is olyan távol, mint hinnénk! Pontosan ilyen notebook prototípusokat mutatott be a Sanyo és az IBM, igaz, nem ólommentes benzinnel, hanem a sokkal környezetbarátabb metanollal mûködnek. Az úgynevezett üzemanyagcellás áramfejlesztő akár nyolc órán át is táplálja gépünket energiával, sőt, még egy vékony akkumulátort is tölt közben.

[%TAB%]Az
üzemanyagcella
is az ûrkutatás terméke, a Holdra szállásnál is használták már. A dolog lényege, hogy a metanolt egy katalizátor jelenlétében folyamatosan elégetik, miközben nagymennyiségû elektromos áram fejlődik. A végtermék langyos vízpára, ami ugye nem szennyezi a környezetet.

[%TAB%]A cellát úgy tervezték, hogy a korábbi modellekkel kompatibilis maradjon, így ha sorozatgyártásra kerül, egyre több notebookos fog metanolos flaskákért sorban állni a benzinkutaknál. A feltöltés ugyanis éppen annyi ideig tart, amíg teletankoljuk gépünket.sorban állni a benzinkutaknál.