Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Ujsag - 2005-05-19

A mobiltelefónia hÅ?skorában még az is nagy szenzációnak számított, ha egy készülék alkalmas volt SMS-ezésre.

[%TAB%]A mobiltelefónia hőskorában még az is nagy szenzációnak számított, ha egy készülék alkalmas volt SMS-ezésre. Ezek az idők azonban jócskán elmúltak már, a mai modellek pedig a legkülönbözőbb irodai (és egyéb) szolgáltatásokat nyújtják. Akinek tehát például olyan mobilra van szüksége, amely szinte egy komplett számítógépet képes helyettesíteni, az is megtalálja a számítását. A legsokoldalúbb, legnagyobb tudású modellek mindazonáltal két különböző csoportból kerülnek ki, a csúcskategóriában ugyanis ún. okostelefonok, valamint
PDA
-telefonok is versengenek a felhasználók kegyeiért.

[%TAB%]Hogy egy adott felhasználónak melyik csoportból érdemes választania, azt mindig a készülék szolgáltatásaira vonatkozó, egyéni igények alapján érdemes eldönteni. A PDA-telefonok tulajdonképpen mini számítógépek, amelyek telefonmodullal is el vannak látva. Ennek megfelelően a szoftvereik rendszerint nagyobb mértékben kompatibilisek a
PC
-s alkalmazásokkal, mint az okostelefonok programjai. A nagyobb memóriakapacitás, a jobb bővíthetőség, illetve a sokoldalúbb alkalmazhatóság szintén a PDA-telefonok mellett szól, de azért persze a mérleg másik serpenyőjébe is bőven kerültek szempontok.

[%TAB%]Az okostelefonok ugyanis általában kisebbek (sokszor jelentősen kisebbek) PDA-s társaiknál, az akkumulátoruk pedig rendszerint jóval tovább bírja egy feltöltéssel. További előnye e készülékeknek, hogy míg a PDA-telefonoknál a gyártók nem mindig fordítanak megfelelő hangsúlyt a kifejezetten telefonos szolgáltatások alapos kidolgozására, addig az okostelefonokból nem hiányoznak az olyan funkciók, mint például a hívásszûrés vagy a hívóhoz rendelhető csengőhang.

[%TAB%]A konkrét választás előtt persze érdemes alaposan feltérképezni az aktuális kínálatot, de még ennél is fontosabb, hogy a felhasználó már előre tudja, mire szeretné majd használni a készülékét: háromdimenziós grafikonok készítésére és prezentációk összeállítására, vagy éppen egyszerû szövegszerkesztésre, órákon át tartó tetriszezésre, valamint rengeteg telefonálásra...Akik mobiljukkal nemcsak telefonálni szeretnének, hanem jóval komolyabb szolgáltatásokat is elvárnak a készüléktől, azoknak PDA-telefont vagy okostelefefont érdemes választaniuk. De melyiket? Cikkünkben ennek próbáltunk meg utánajárni.PDA-telefont vagy okostelefont?Tessék választani!