Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Ujsag - 2005-05-19

Sokat hallani mostanában arról, hogy egy notebook Centrino processzorral szerelt, és hogy milyen fantasztikus dolog ez, és inkább ezt vegyük meg, mint a Pentium processzoros gépeket.


   A notebook-felhasználóknak sokszor kellett kompromisszumot kötniük noteszgép vásárlásakor, ugyanis a méret és a teljesítmény fordítottan arányos. Erre megoldás a Centrino. Sokan azonban nem igazán tudják, mi is ez pontosan. Nos, egy olyan újfajta rendszer, melynél az
Intel
a Pentium M processzorát helyezte elõtérbe, körítve azzal a chipkészlettel, amelyet kifejezetten ehhez a processzorhoz terveztek. Mirõl is van szó?
   A korábban az üzletek polcaira kerülõ Pentium M
processzor
nem volt olyan nagy áttörés - valójában egy Pentium 4-es processzorról volt szó -, és inkább mobilgépek számára optimalizálták. Így ugyan szakított az Intel azzal a gyakorlatával, hogy asztali gépekbe szánt processzorokat faragtak át noteszgépekbe, de a gyártók körében mégsem számíthatott osztatlan sikerre. A Pentium M processzorral energiát lehet megtakarítani, ugyanakkor a hatékonyabb munkavégzést is lehetõvé teszi, ezt sok gyártó fel is ismerte, de mégsem gyártottak túl sok modellt ezzel a processzorral.
   Amikor azután 2003 elsõ negyedévében az Intel bejelentette a
Centrino
platformot, nagyot lépett elõre saját processzorának népszerûsítésében. A hozzá kialakított chipkészlettel, valamint a vezeték nélküli hálózati csatlakozással jelentõs súly- és energia-megtakarítást ért el, ami igen nagy elõny egy hordozható gép esetében. Ezt a triászt hívják Centrinónak!
   Az akkori technológia sajnos magában hordozta a processzor sebességének korlátait is, de hamarosan piacra dobta az Intel az új gyártási technológiával készült gyorsabb processzorait, amelyek már komoly teljesítménynövekedést jelentettek. Szinte minden gyártó elkezdett Centrino platformos gépeket forgalomba hozni, így elkezdõdhetett a Centrino pályafutása. Itt azonban nem áll meg a fejlõdés, az Intel megint újított! Nemrég bejelentette a Centrino platform teljesen átdolgozott változatát, mely Sonoma kódnévre hallgat. Nemcsak a chipkészletet újították fel, és a processzort gyorsították meg, hanem ezzel együtt jó pár technológiai újítást is bevezettek.
   A lapkakészlet új típusával éppen a nyolcszorosára nõtt az adatátviteli sebesség az egyes egységek között, de a processzor átdolgozott gyorsító tára is fokozza a rendszer mûködését, ezzel is növelve hatékonyságát. Az úgynevezett
PCI
Express csatolófelület segítségével ugyanúgy bõvíthetjük a noteszgépünket, mint az asztali gépeket, gyorsabb videokártyát tehetünk bele, vagy lecserélhetjük a régi vezeték nélküli hálózati kártyát újabbra. Gyorsabb memóriákat is képes kezelni az új platform, és ha már az adatoknál tartunk, érdemes megemlíteni a soros elérésû merevlemezeket is. Ezek az egységek meglepõen gyorsak, ezért - akárcsak az asztali gépek esetében - a merevlemezeket kezelõ elektronikát is kicserélték a manapság divatos soros elérésûre
SATA
felület). Az audioeszközök is kicserélõdtek teljes egészében, a legnagyobb felbontású digitális eszközök kaphatnak helyet hordozható kedvencünkben Dolby Digital,
DVD
audio minõségben.
   Természetesen a vezeték nélküli technológia sem maradt érintetlen, gyorsabb és több frekvencián mûködõképes, ami azt jelenti, hogy a világ bármely táján használhatjuk, minden szabványnak megfelel az új wireless hálózati eszközünk.
   Tehát kedves olvasó, ha azt hallja, hogy Centrino, akkor már tudni fogja, hogy ez bizony egy új távlat a mobil számítástechnikában, s nem valami új processzor. Nem árt azonban odafigyelni, melyik Centrino platformról hallunk, ugyanis a legelsõ, Banias kódnévre hallgató ma már elavultnak tekinthetõ, hiszen a processzorok sebessége éppen eléri az 1,7GHz-et. A következõ generáció, a Dothan átlépi a 2GHz-es határt is, az imént említett Sonoma pedig a legutolsó és egyben a leggyorsabb technika.
   Mit hoz a jövõ? Pontosan azt, amit az asztali gépeknél is. Kétmagos processzorok az alaplapon, még nagyobb sebességû vezeték nélküli hálózati megoldások és extra gyors merevlemezek, melyek még kisebb helyet foglalnak.
   A Centrino platform igazán arra hivatott, hogy a notebookok egyre inkább az asztali gépek teljesítményét közelítsék, ugyanakkor a hordozhatóság � és ezzel együtt az energiatakarékosság és a hosszú mûködési idõ � is elõtérben maradhasson. Persze az asztali gépek mindig egy lépéssel a mobil masinák elõtt járnak majd, de csak egy lépéssel, és nem többel.