Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
Ujsag - 2005-05-19

ElsÅ?sorban a számítástechnika területén használatos adattömörítési formátum. Elnevezése egy rövidítés rövidítésébÅ?l adódik...



[%TAB%]Az
MPEG
szabványok kidolgozásakor nagy hangsúlyt fektettek a továbbfejleszthetőségre, így a kódolási és dekódolási eljárások közül csak az utóbbi került szabványosításra. Míg a kódolás folyamatos tökéletesedése mind magasabb színvonalú hangzást képes eredményezni, addig a régebbi felvételek is használhatók maradnak, mivel a változatlan dekódolási eljárás garantálja a teljes kompatibilitást.

[%TAB%]Az MPEG tömörítési eljárások egyéb téren is nagymértékû szabadságot biztosítanak: a felhasználó tetszés szerint határozhatja meg az adatfolyam sebességét. A tizennégyféle, 32 kilobit per secundumtól (kbps) 384 kbps-ig terjedő lehetőség számos különböző megoldást kínál fel a "hangminőség kontra memóriaigény" ellentétpár által képzett dilemma kompromisszumos megoldására. Ennek eredményeképpen ugyanazon melódiából egyaránt lehetőségünk nyílik közel
CD
minőségû hanganyag készítésére, valamint a memóriában csak minimális helyet elfoglaló,
MP3
-as fájl létrehozására is, de e két cél egyszerre sajnos nem valósítható meg.

[%TAB%]Mivel az
MP3
az ún. adatvesztéses tömörítési eljárások közé tartozik, igen fontos szerep jut annak az algoritmusnak, amely azt próbálja meg kitalálni, hogy a nagymennyiségû rögzített adatból melyek hordoznak az emberi fül számára valóban lényeges információt, s melyek azok, amelyek a különböző akusztikai törvényszerûségek alapján (többé-kevésbé) lényegtelennek tekinthetők. Az erre irányuló számos kutatás és kísérlet eredményeit figyelembe véve ez ma már szerencsére elég jól betájolható, aminek köszönhetően igen jó minőségû MP3-as hanganyagok hozhatók létre.

[%TAB%]A
hardveres
és
szoftveres
háttér folyamatos fejlődése persze szintén elengedhetetlen fontosságú tényezőnek bizonyult azon folyamat létrejöttében, melynek (végső?) gyümölcseként ma egy kiváló hangzásvilágot lehetővé tevő, nagy népszerûségnek örvendő adattömörítéses audioformátumot tisztelhetünk az MP3 személyében.