Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
Ujsag - 2005-05-19

Egyre több olyan technikai újdonsággal lehet találkozni, melyeket érzékelÅ?vel, kamerával vagy más letapogatóval szerelnek fel.

Egyre több olyan technikai újdonsággal lehet találkozni, melyeket érzékelővel, kamerával vagy más letapogatóval szerelnek fel. A jövőben elképzelhető, hogy hétköznapi használati eszközeink is képesek lesznek látni és felismerni alakokat, vagy embereket.
A kaliforniai székhelyû Canesta cég egy olyan termékcsomagot dobott piacra, amely tartalmaz egy térérzékelésre képes egyprocesszoros kamerát és vezérlőt, valamint egy programfejlesztő rendszert – ezekkel a gyártók látó gépeket készíthetnek.
Egy ilyen szisztémával felszerelt gyártórobot például képes meghatározni a dolgok méretét, távolságát és alakját, majd eldönti, hogy mire van szüksége munkája elvégzéséhez. A
chip
lehetővé teszi, hogy az automatikus ajtók eldöntsék, ember vagy kutya közeledik-e feléjük, illetve, hogy az illető tényleg be akar-e menni a boltba, vagy csak elhalad az ajtó előtt.
A rendszernek rengeteg gyakorlati alkalmazása lehet. Például a Volvo is érdeklődik a Canesta terméke iránt, ugyanis ezzel a chippel olyan aktív védelmi rendszert fejleszthetne ki, ami figyeli a vezető által rosszul látható területeket és így segít megakadályozni a baleseteket.