Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Ujsag - 2005-05-19

Első ránézésre nincs semmi különös az IBM R51-esben, ugyanis nem találunk rajta dizájnelemeket, díszítéseket.

Jó bõvíthetõség, hosszú üzemidõ
9 pont
7 pont
8 pont
7 pont
7 pont
összpontszám: 7.6 pont
Kevés rendszermemória, közepes kijlezõminõség

[%TAB%]Első ránézésre nincs semmi különös az IBM R51-esben, ugyanis nem találunk rajta dizájnelemeket, díszítéseket. Ugyanaz a szögletes burkolat és felépítés, mint a legtöbb IBM gép esetében - ez a cég laptopjainak jellegzetessége.

[%TAB%]A fedél felnyitásánál figyeljünk oda, és egyik kezünkkel fogjuk meg a laptopot, mert elég szoros a kijelző zsanérja, így egy kézzel csak felborítani tudjuk a gépet. Belül a legszembetûnőbb bizonyára mindenkinek az lesz, ami nekünk is volt, hogy találunk egy érintőpadodot (TouchPad) és egy pöcök egeret (TrackPoint) is a gépen, valamint mindkettôhöz a kettőhöz külön gombokat. Így mind a két irányító eszköz hívei meg lehetnek elégedve, sőt, bizonyos dolgokat kényelmesebben végezhetünk el, mint valamelyikkel egyenként. A pöcök egérhez tartozó gombok között helyezkedik el a görgetőgomb, ami a pöcök együttes mozgatásával mûködik. A billentyûzet kényelmesen használható, nem lesz panaszunk a minőségre. A klaviatúra felett középen van a bekapcsoló gomb, valamint balra mellette a hangerőszabályzó gombok. Ezek mellett találunk egy kifejezetten az IBM gépekre jellemző - "Access IBM feliratú" - funkciógombot, amely egy keresőrendszert és a hozzá tartozó adatbázist nyitja meg, ennek segítségével információkat tudhatunk meg az R51-es képességeiről, beállításairól vagy az esetleges software-frissítésekről.

[%TAB%]Az R51-esnél minden a funkcionalitásnak lett alárendelve, a 15
colos
kijelző 1024x768-as felbontása elegendő irodai munkákhoz vagy szövegszerkesztéshez. A kijelző alatt lévő
LED
-eket végignézve egyből láthatjuk, hogy nem lesz gondunk a vezeték nélküli kapcsolatokkal, mivel
bluetooth
és Wi-Fi, vagyis vezeték nélküli hálózati adapter is van a gépben. Sőt, még egy
infravörös port
is, bár ezt nem biztos, hogy sokan fogják használni. Étletes figyelmesség a ThinkLight névvel illetett kis
LED
a képernyő felett, ami az éjszakai gépelést hivatott segíteni - ez igen hasznos, de lehetne egy kicsit nagyobb fénye.

Belsőségek

[%TAB%]Az
Intel
Centrino
1.6GHz-es
processzor
a tőle elvárt módon teljesít, de komolyabb teljesítményt igénylő programokat nem javaslunk. A procinkat egy Intel 855GM alaplapi chipkészlet támogatja, mely magában foglalja az integrált videovezérlőt, az Intel Extereme Graphic 2-t is - ez saját memória híján a rendszermemóriából foglal le 64MB-ot. És ha már memóriákról beszélünk, az egyetlen dolog, amit keveselltünk a laptopban, a 256MB-os rendszermemória, ugyanis ebből rögtön lejön 64MB a videovezérlőnek, a maradékot pedig a telhetetlen Windows XP könnyedén felemésztheti. Ezen a problémán szerencsére könnyedén segíthetünk egy 256Mb-os, vagy ha pénztárcánk engedi, egy 512MB-os memóriamodullal, ugyanis összesen két modult illeszthetünk a gépbe, illetve lehetőségünk van akár 2GB-ig növelni képünk fizikai memóriáját nagyobb kapacitású SO DIMM memóriamodulok hozzáadásával. A gép egyik legérdekesebb és leghasznosabb képessége az aktív merevlemez-védelem, ami egy mozgásérzékelő szenzort, és a hozzá tartozó figyelőrendszert jelenti - ez rázkódás hatására vagy leejtés esetén azonnal parkolópályára állítja a
merevlemez
olvasófejét, így védve adatainkat. Persze az is konfigurálható, hogy milyen rezgésintenzitásnál, mit tegyen. Az alapkonfigurációban egy
CD
írásra és
DVD
olvasásra is képes meghajtót találunk, amit azonban könnyedén lecserélhetünk, mivel a meghajtó mellett lévő zár kipattintásával kihúzhatjuk és betehetünk helyette egy DVD írót, vagy a T42-es bármelyik optikai meghajtóját - de figyeljünk oda, mert ez fordítva nem igaz.

[%TAB%]Ahogy az egy jó üzleti notebookhoz illik, mindenféle külső csatlakozási lehetőséget megtalálunk a laptopon. Van külön
S-Video
kimenet, és második monitort is csatlakoztathatunk a gépre, továbbá találunk két
USB
és egy
FireWire
portot is. Az igazi meglepetés azonban a Gigabit
Ethernet
hálózati kártya, vagyis ha van lehetőségünk ilyen hálózatra kapcsolódni, akkor a megszokottól tízszer nagyobb sebességgel mozoghatnak adataink.

Értékelés

[%TAB%]Az eddigieket összefoglalva elmondhatjuk, hogy az R51 egy igazán megbízható laptop, bátran ajánljuk minden olyan felhasználónak, akinek fontos a megbízhatóság és a tartósság. Az akkumulátor üzemidejére sem lehet panasz, hiszen használattól függően akár 4 órán át is nyúzhatjuk a gépet, mielőtt hálózati csatlakozó után kellene néznünk. Az árát szintén nem kifogásolhatjuk, ugyanis a nálunk járt teszt darab 239 ezer forintos nettó árával jó vételnek számít.