Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Ujsag - 2005-05-19

Nem véletlen, hogy két teljesen eltérő kultúrából származó mesehős szerepel a címben, ugyanis az egyik hősünk a felkelő nap országából érkezik, míg a másik Európa szívéből, azaz a nyugati kultúrát képviseli.

Nem véletlen, hogy két teljesen eltérő kultúrából származó mesehős szerepel a címben, ugyanis az egyik hősünk a felkelő nap országából érkezik, míg a másik Európa szívéből, azaz a nyugati kultúrát képviseli. Tudásuk pedig valóban mesébe illő.A szuper hordozható csúcstechnológiás noteszgépek két fenegyereke mutatkozik most be. Mindkettő már piacon lévő darab, és éppen a harmonikus konstrukcióból adódó népszerûségük miatt mutatjuk be őket kicsit bővebben.

[%TAB%]A Sony VGN-T1XP és Fujitsu Siemens P7010 szerelem első látásra. Unisex, finom és rendkívül igényesen kidolgozott köntöst viselnek. Azonnal jól látszik, hogy mennyivel nagyobb gondot fordítottak a gyártók a dizájnra, mint alsóbb kategóriás társaiknál. Nem csoda, hiszen egészen más a megcélzott vásárlóközönség, mely ékszerként kezeli, bensőségesebb kapcsolatot alakít ki velük, így érthetőbb, ha többet költenek rájuk. Áruk nemcsak szépségük miatt magasabb, hanem a bennük rejlő technológia miatt is. Ugyan a vásárlót kevésbé érdekli a processzorsebesség, a gyártók itt mutatják meg, mire képesek.

[%TAB%]Mindkettő ergonómiája, képminősége a legmagasabb szintet képviseli valamennyi kapható notebook közül. A legapróbb részletre is odafigyelnek, melyek nemcsak praktikusak, de rengeteg emocionális részletet is hordoznak. A Fujitsu olyan tökéletesen passzoló, kellemes tapintású tokot ad gépéhez, mely messze túlmutat funkcionalitásán és divatkellékként önálló életre kel. Szinte hozzátapad az ember bőréhez, hiányzik, ha nincs velünk.

[%TAB%]A Sony nagyon figyel a márkahûségre, megszoktuk, hogy készülékei illeszthetők egymáshoz és rengeteg apró
szoftveres
figyelmesség teszi kellemessé a munkát. A képnézegetés vagy az otthoni videók szerkesztése szórakozássá válik. Képmérete és 16:9-es képaránya apró házimozivá varázsolja nemcsak a Sonyt, hanem a kicsit kisebb
LCD
-s Fujitsut is.

[%TAB%]Mindkét ékszerdoboz olvassa a memory stick kártyákat, P7010-es
SD
és
CF
olvasó is van bennük, ha az egyféle kártya olvasása kevés lenne. Ez utóbbi (CF) igen hasznos, mert nemcsak a
digitális
kamerák többsége használ ilyen memóriakártyát, de ide
GSM
GPRS
modemet is behelyezhetünk, mellyel maximális szabadságot érhetünk el, bárhol vagyunk. A szokásos integrált elemek, mint pl. Wi-fi, Firewire
port
stb. ebben a kategóriában már kötelezők. A beépített
DVD
író, és a helyére illeszthető plusz akku már csak hab a tortán. Ezek a gépek valóban mûködnek 6 órán át hálózat nélkül, nem csak a gyártó kérkedik ezzel.

[%TAB%]Fontos különbség a kényelem szempontjából, hogy míg a Sony kizárólag angol szoftverrel és billentyûzettel kapható, addig a Fujitsu magyar szoftverrel és magyar operációs rendszerrel, sőt, magyar billentyûzettel jön ki, hihetetlen gépelési komfortot nyújtva így a felhasználónak. A Sony egyéves, és csak külföldön érvényesíthető, míg a Fujitsu hároméves itthoni garanciával kapható. Az előbbi készülékből európai verziót javaslunk, így garancia-érvényesítése biztosabb. A Sony ára nettó 500 ezer forinttól indul, a Fujitsu nettó 440 ezer forint körül alakul. Nagyon fontos, hogy magas áruk mellett használati értékük is nagyobb, értékvesztésük pedig a legcsekélyebb a noteszgépek piacán.

[%TAB%]Mivel mindkét gépbe igen nehéz lenne belekötni, ezért választásunknál valószínûleg szubjektív tényezők kerülnek előtérbe. A Sonyt a sonysok - vagy a filmnézésre nagyobb hangsúlyt fektetők, � választják míg a Fujitsut az állandóan notebookkal szaladgálók, akiknek a méretre számít.

[%TAB%]A kimerítő teszt alatt egyébként semmilyen üzemzavart vagy lefagyást nem tapasztaltunk. Soha nem teszteltünk még két ennyire kiforrott és harmonikusan használható gépet.