Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
Ujsag - 2005-05-19

Kevés ember van, aki ne hallott volna a Sony márkáról. Szinte mindenki tudja, hogy minőségi televíziókat, CD és DVD lejátszókat, videomagnókat gyárt.

Igazán jól használható HTPC, remek design
6 pont
9 pont
9 pont
9 pont
7 pont
összpontszám: 8 pont
Közepes teljesítmény az árához képest

[%TAB%]Kevés ember van, aki ne hallott volna a Sony márkáról. Szinte mindenki tudja, hogy minőségi televíziókat,
CD
és
DVD
lejátszókat, videomagnókat gyárt. Sokan ismerik az első igazán nagy dobását, a PlayStation játékkonzolt, melynek hamarosan megjelenik a harmadik generációja. De folytathatnánk a sort az első szuperminőségû tévéképcsővel, melyet Black Trinitron névre kereszteltek, vagy a MiniDisc-kel és a walkmannel - ezek szintén a Sony nevéhez fûződnek.

[%TAB%]Azt azonban kevesen tudják, hogy a Sony a számítástechnikai iparban is képviselteti magát, méghozzá nem is akármilyen eszközökkel. Itt van mindjárt az Aibo robotállat-család, tagjai házi kedvenceink robot változatai. De a Sony gyárt asztali és hordozható gépeket is Vaio márkanéven, igen nagy sikerrel. Évek óta élen jár a minőségi notebookok gyártásában, fantasztikus képminősége, megbízhatósága magasra tette a lécet a konkurenciának.

[%TAB%]A Sony nemrég egy formabontó ötlettel jelent meg a piacon, amely szintén világsikerre számíthat. Gondoltak egy merészet, és az igen tetszetős
LCD
televízióba beleépítettek egy asztali
PC
-t. A készülék
szélesvásznú
képernyőjével inkább hasonlít egy tévéhez, pláne, hogy távirányító is tartozik Kevés hozzá, de ugyanakkor számítógép is egyben, és mint ilyen, jár hozzá egy dizájnos vezeték nélküli egér és egy szintén vezeték nélküli billentyûzet. Ez utóbbit ellátták egy takarólemezzel, melyet ráhajthatunk a klaviatúrára, hogy ne porosodjon, és jobban illeszkedjen a nappali világához. Ha a számítógépet a kanapén ülve szeretnénk használni, akkor sem szükséges az egeret magunkkal cipelni, ugyanis a billentyûzet - a notebookokhoz hasonlóan - tartalmaz egy érintőpados egeret.

[%TAB%]A vezeték nélküli eszközöket úgy tervezték, hogy akár tízméteres távolságból is mûködjenek, de azért nem árt olyan közel ülni a géphez, hogy még a képernyőn lévő feliratokat el tudjuk olvasni. Ma már megszokottnak tekinthető a vezeték nélküli hálózati elérés, így valóban a karosszékünkből internetezhetünk, nem kell kábelkötegeket kígyóztatnunk a dolgozószobától a nappaliig.

[%TAB%]A gépbe DVD írót is szereltek, így nemcsak lejátszóként, hanem felvevőként is üzemel. Igazi különlegesség a tvtv for
PC
nevû program, mellyel az internetes televízió újságban bejelölhetjük, hogy melyik mûsort szeretnénk merevlemezre felvenni - ezt a kis okos megjegyzi, és beprogramozza felvevőnket. Ehhez szükséges azonban, hogy bekapcsolva hagyjuk tévénket, készenléti üzemmódban a felvétel nem indul el. Sajnos az internetes mûsorújság a magyar adásokat egyelőre nem tartalmazza, erre még várnunk kell.

[%TAB%]Multifunkcionális gépünkön
CD
-t is hallgathatunk, sőt, az internetről vásárolt zenéket akár ráírhatjuk egy üres CD-re. Ha pedig a nyaraláson készült fotóinkat szeretnénk megmutatni ismerőseinknek, akkor MemoryStick-ről is nézegethetjük a képeket.

[%TAB%]Az asztali PC-ként is használható tévé megállja a helyét, hibátlanul mûködik rajta a Windows XP operációs rendszer, de képességeit tekintve inkább csak egy közepes teljesítményû notebookhoz mérhető. Bár processzora meglehetősen erős, tulajdonképpen a ma kapható legerősebb, de a videokártya elég gyenge. Ezért is fordulhatott elő, hogy a 3Dmark 2003 mindössze 2750 pontot adott a tesztek után, ráadásul a demo - lassúsága miatt - élvezhetetlen, és a korábbi 3Dmark 2001 is mindössze 11239 pontra díjazta a gép teljesítményét. A legpontosabb adatokat azonban a PCMark 2002 mutatja, amely a
CPU
-t 6565 ponttal, a memóriát 8001 ponttal, míg a merevlemezt 1278 ponttal jutalmazta. Ezek az eredmények igencsak gyengék egy asztali PC-hez mérve, és egy hordozható géphez képest is csak közepesek.

[%TAB%]Pár apróság, ami még fejlesztésre szorul a jövőben. A távirányítón nincs Eject gomb, meglehetősen kényelmetlen a képernyő mögött kotorászva keresgélni a meghajtó apró, alig kitüremkedő gombját. Ráadásul a gép egy notebook meghajtóját kapta, vagyis alig adja ki a függőleges tálcát, azt már kézzel kell teljesen kihúzni.

[%TAB%]További kellemetlenség, hogy az összes külső csatlakozást alul rejtették el, mélyen a gép belsejében, ezért nem túl esztétikus, hogy az antennakábel alul kilóg, de ugyanez a helyzet a videobemenet és a hangot elvezető kábelekkel is. A manapság kapható tévék szinte mindegyikében van teletext, ami ugyan annyira nem hiányzik, ha van internetes mûsorújság, de még ebben az esetben is jó lenne tévénézés közben valamilyen módon beletekinteni a mûsorrendbe.

[%TAB%]Abszolút pozitívum, hogy a gép tökéletesen beilleszthető az üzletekben kapható házimozi-rend-szerekbe, az optikai kimenet garantálja a kiváló minőségû átvitelt.

[%TAB%]Ha valaki szeretne egy tetszetős PC-tévé az otthonába, akkor ez egy jó választás, bár meglehető-sen borsos ára már nem mindenkit sarkall arra, hogy azonnal vegyen egyet. A több mint félmillió forint - ha még az áfát is hozzáadjuk - soknak tûnhet, de ha figyelembe vesszük, hogy ez nemcsak egy számítógép, hanem tévé, videó, DVD lejátszó/felvevő és fotóalbum-nézegető is egyben - mindez vezeték nélküli technológiával, igényes külsőbe bújtatva -, akkor már érdemes elgondolkodni rajta.