Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
padmin - 2021-06-29

A ZTE GLOBÁLISAN 1,3 MILLIÁRD KILOWATTÓRA ENERGIÁT TAKARÍTOTT MEG ÜGYFELEINEK EGYETLEN ÉV ALATT

A zöld, biztonságos és intelligens digitális hálózatok kiépítése mellett elkötelezett ZTE az 5G SA mellett vadonatúj optikai hálózati megoldásait is bemutatta a 2021-es barcelonai Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress, MWC).

A zöld hálózati megoldásoknak köszönhetően a vállalat ügyfelei évente több mint 1,3 milliárd kilowattórával (kWh) kevesebb energiát igényeltek a hálózatok működtetéseik során – ami Debrecen közel másfél éves teljes energia felhasználása!

 

A ZTE az elmúlt években élére állt a technológiai ipar karbonsemlegességet zászlajára tűző globális mozgalomnak, aktív alakítója a gazdaság szén-dioxid-mentesítésének. „Szilárdan hiszünk abban, hogy a tiszta vizek és a buján zöldellő hegyek felbecsülhetetlen értéket képviselnek, ezért a korábbiaknál környezetbarátabb nyersanyagokat használunk, és folyamatosan javítjuk gyártási technológiánkat” – hangsúlyozta korábbi sajtóközleményében Xie Junshi, a ZTE ügyvezető alelnöke és operatív igazgatója, aki szerint a kínai mobilóriás elkötelezte magát a legmagasabb szintű spektrumhatékonyság, energiahatékonyság és hálózati működési hatékonyság mellett. 

 

A ZTE szerint az 5G-korszak beköszöntével az 5G bázisállomások és terminálok energiafogyasztása az iparág fenntartható fejlődésének kulcskérdésének tekinthető. Ennek megfelelően a vállalat saját fejlesztésű, nagy teljesítményű chipjei, hálózati megoldásai és technológiai ereje révén teljes mértékben elkötelezetté vált a hatékonyság növelése és a fogyasztás csökkentése mellett. A kínai vállalat évek óta aktívan vizsgálja, hogyan csökkenthető a bázisállomások energiafogyasztása. A ZTE csak az elmúlt időszakban több mint 20 távközlési szolgáltatónak nyújtott segítséget több mint 500 ezer nagy hatékonyságú zöld telephely kiépítésében Kínában, Olaszországban, Vietnamban, Mianmarban, Pakisztánban, Dél-Afrikában és Etiópiában. A 2020-ban megjelent,
4G
és 5G energiahatékonyságra optimalizált PowerPilot által megtakarított energia kétszerese a hagyományos AI-alapú energiatakarékossági megoldásokénak. A PowerPilotot világszerte több mint 20 hálózat több mint 700 ezer helyszínen alkalmazzák sikeresen.


A ZTE aktívan vesz részt az energiatakarékossági szabványokkal kapcsolatos kutatásokban is. 2020-ban a
GSMA
Intelligence-tel, a globális távközlési, média- és technológiai (TMT) kutatások egyik vezető szereplőjével, a szélesebb körű GSMA részeként a ZTE kiadta az „5G energiahatékonyság, a zöld az új fekete” című sorvezetőjét is, amely a távközlési hálózatok kiépítésének és energiahatékonysági fejlesztésének hátterét és alapelveit elemzi a költségcsökkentés, a hálózati teljesítmény optimalizálása, az energiabiztonság és a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez való hozzájárulás szempontjából, továbbá összefoglalja az energiamegtakarítás és a fogyasztáscsökkentés megvalósíthatóságát segítő innovációs lehetőségeket.

 

A zöld, biztonságos és intelligens digitális hálózatok kiépítése mellett elkötelezett ZTE az 5G SA mellett vadonatúj optikai hálózati megoldásait mutatta be a 2021-es MWC-n. A mobil iparág legjelentősebb nemzetközi seregszemléjén a kínai mobil-multi a hatékony hálózatmodernizáció és az 5G evolúció megvalósításában az iparágban egyedülálló SuperDSS tri-mode dinamikus spektrum-megosztással, valamint új generációs
FDD
Massive MIMO termékekkel lepte meg a szakmai közönséget. A globálisan az FTTx-előfizetők 25 százalékát kiszolgáló ZTE innovatív termékeivel a globális szélessávú optikai adatátvitel megújítását is aktívan segíti. A sávszélesség-fejlesztés, topológia-átalakítás és szolgáltatás-átalakítás eklatáns példája az iparágban elsőként bevezetett egyhullámú 1,2T termék, amely maximális átviteli teljesítményt szavatol.


A ZTE végponttól végpontig tartó zöld hálózati megoldásainak legnagyobb előnye, hogy maximálisan támogatja a szolgáltatókat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében és az energiatakarékosság növelésében. Az iparági statisztikák azt mutatják, hogy a ZTE megoldásaival évente több mint 1,3 milliárd kilowattórával (kWh) kevesebb energiát igényelt a hálózatok működtetése.

 

Összehasonlításul: Magyarország teljes villamosenergiafelhasználása 2019-ben 45,4 milliárd kilowattóra volt, ami azt jelenti, hogy ZTE Magyarország közel 11 napos (Debrecen nagyságrendileg másfél éves) teljes fogyasztását spórolta meg ügyfeleinek. A ZTE legújabb AIVO 3.0 intelligens hálózatüzemeltetési platformja úgy csökkenti a költségeket, hogy közben jelentősen javítja a hatékonyságot.