Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Informatikai partnerünk a HP
Multimédiás partnerünk az LG
www.cloudmanager.hu
Mobil
padmin - 2021-04-17

Űrbázisú mobilhálózat kiépítésén dolgozik a Vodafone az AST SpaceMobile-lal közösen, amely 2023-tól az afrikai, később pedig az európai kontinensen valósulhat meg.

A két szolgáltató azzal a céllal lépett partnerségre, hogy forradalmasítsa a mobilhálózatot az egyenlítői régiókban. A fejlesztésnek köszönhetően összesen 1,6 milliárd felhasználó számára válnak elérhetővé a Vodafone mobilszolgáltatásai az afrikai kontinensen.

A Vodafone és az AST SpaceMobile megoldása hatalmas előrelépés mind a digitalizáció, mind távközlés területén. Az új megoldásnak köszönhetően olyan térségekben válik elérhetővé a kommunikáció, ahol korábban ez elképzelhetetlen volt. A lefedettségi lyukak betömésével lehetővé teszi a zökkenőmentes barangolást az egész világon, valamint az egymással való kommunikációt ritkán lakott területeken, akár sivatagokban is.

 

Az együttműködés értelmében a két szolgáltató először az egyenlítő környékén Afrikában, később pedig az európai kontinensen is közösen dolgozik majd az űrbázisú mobilhálózat kiépítésén. Az AST SpaceMobile által szabadalmaztatott mobilhálózat lesz az első olyan űrbázisú szolgáltatás, amely lehetőség biztosít a szinte teljes egészében késleltetésmentes kommunikációra – akár több tízezer kilométerre egymástól – mindezt átlagos, nem okosfunkciókkal ellátott telefonokkal is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett térségben az űrhálózat akár
4G
és 5G szintű kapcsolatot tud biztosítani csúcskategóriás készülékek nélkül.

„Az űrbázisú mobilhálózat nem csak technológiailag, de financiálisan is áttörést jelent, hiszen megfizethető mobilkapcsolatot tud majd biztosítani több milliárd felhasználó számára – akár internethozzáférés nélkül. Rengeteg olyan térség van a világon, amely földrajzi elhelyezkedésénél fogva csak műholdas távközlést tesz lehetővé. Azonban a hagyományos műholdas rendszerek használata drága, speciális műholdas telefonokat és földi antennarendszereket igényel, a fenntartása pedig többszöröse az űrbázisú technológiának, amihez csupán a zsebünkben lapuló mobilra van szükség. Az űrhálózat másik nagy előnye, hogy nem csak a mindennapokban teszi lehetővé az azonnali és gördülékeny kommunikációt, de technológiájánál fogva krízishelyzetben, természeti vagy humanitárius katasztrófa esetén is képes megbízhatóan biztosítani a hálózati lefedettséget” – mondta el a fejlesztés kapcsán Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

A 2023-as indulás az első tervek szerint 20 műhold alkalmazásával történik, melyek zökkenőmentes, mobil kapcsolatot biztosítanak, amelyhez nagyjából 1,6 milliárd ember férhet majd hozzá. A szolgáltatás, a kezdeti fázisban az Egyenlítőtől északra és délre fekvő területekre koncentrálódik, beleértve számos vidéki és elhagyatott környéket, ahol a Vodafone integrálja a technológiát a Vodacom, a Safaricom és a Vodafone márkák által nyújtott szolgáltatásokba. Ezek közé tartozik a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ghána, Mozambik, Kenya és Tanzánia, az egyes piacokra vonatkozó szabályozások jóváhagyásának függvényében.

 

Autó
padmin - 2021-05-06
Már rendelhető a vadonatúj Toyota Yaris Cross

Magyarországon is megrendelhető a Toyota egyik legfontosabb idei újdonsága, a 2021-es ’Év Autója’ címet elnyert Yaris crossover testvérmodellje, a Yaris Cross. A slágergyanús crossovert a Toyota május 18. és június 24. között országos roadshow keretében mutatja be a hazai márkakereskedésekben, 6 budapesti és 15 vidéki helyszínen.