Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
Sulaki - 2017-08-24

A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak

A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak.



Augusztus 20-án hivatalosan is véget ért hazánk történetének eddigi legnagyobb sporteseménye, hatalmas sikerrel zajlott le az elit vb-t követő masters világbajnokság is.

Az elit és a masters vb ideje alatt a Margitszigeten és a Duna Aréna mellett található szurkolói zónák színes programjai, az óriáskivetítőkön keresztül közvetített mérkőzések garantálták, hogy a vb ideje alatt a szurkolók a szurkolás egészen egyedülálló közösségi élményét is megtapasztalják.

A nagy területen elhelyezkedő szurkolói zónák azonban abban is példaérékűnek számítottak, hogy minden igyekezet arra irányult, hogy minimálisra csökkenjen a szurkolói zónák által utólag bolygónkon hagyott ökológiai lábnyom.

A nagy tömegeket vonzó rendezvények esetén különösen előremutató gondolkodásra vall, ha a környezetterhelés csökkentésére is ügyelnek a szervezők. A vizes világbajnokság szervezőcsapata már a kezdeti időszakban felvette a kapcsolatot a Zöldövezet Társulással, akik segítettek abban, hogy szurkolói zónák hulladékmenedzsmentje környezetbarát módon valósuljon meg.

„A Zöldövezet Társulás 2009 óra foglalkozik rendezvényzöldítéssel, aminek rengeteg eleme van” – mondta el Herencsár Milán, a rendezvények zöldítéséért felelős projektvezető. „Az egyik legeredményesebb dolog azonban, ha egy rendezvényen a környezet megóvásának figyelembe vételével történik a hulladékok kezelése.”

A Zöldövezet Társulás szívesen nevezi magát „zöld rendezvényszervezőnek” is. Saját hulladékgyűjtő infrastruktúrával rendelkeznek, amit akár akkora rendezvényekre is tudnak mozgósítani, mint amilyen a vizes világbajnokság volt.

A projektvezető elmesélte az is, hogy egy háromnapos hétvégi rendezvény alatt akár egy egész panelház egy havi hulladékával is megegyező mennyiségű szemét is megtermelődhet.

„A szurkolói zónák hulladékmenedzsmentje első körben nagy falatnak tűnt” – mondta Csobay Krisztina, az Egyesület elnöke. „Ugyanakkor örültünk, hogy egy ekkora rendezvény kapcsán a szervezők részéről ennyire innovatív gondolkodásmóddal találkoztunk. Fiatal csapat vagyunk, de szakmailag is elfogadták a véleményünket és nagyon jó együttműködést sikerült megvalósítani mind a szervezőkkel, mind a rendezvényszervező csapattal.”

A Zöldövezet Társulás a vizes világbajnokság előtt megtartotta szokásos felkészítő oktatását a helyszíni közreműködőknek. Az Egyesület saját takarítói jellemzően olyan tevékenységet végeznek, amelyek egy hagyományos takarítócég tevékenységének keretei közé nem lennének besorolhatók.

„A velünk együtt dolgozó takarítócsapat valóban elkötelezett emberekből áll, ez a kiválasztás és a hosszútávú munkakapcsolat fenntartásának szempontja is.” – hívta fel a figyelmet Herencsár Milán. „A takarítóink az Egyesületünk alapelveivel azonos fenntartható elvek mentén gondolkoznak.”

Mivel a szurkolói zónákban a foodtruck kocsik mellett élénk vendéglátó tevékenység folyt, így itt is számolni kellett jelentős hulladék keletkezésével. „A vendéglátás ugyanis a rendezvények legnagyobb hulladéktermelője.” -tette hozzáaz Egyesület elnöke.

A foodtruck udvarokban egyébként már kötelezően PLA-ból készült poharakat kell használni, így némileg zöldíteni tudják az egyébként környezetterhelő vendéglátó tevékenységet. „Ezek a poharak kukoricakeményítő alapúak, és valóban lebomlanak. Az azonban önmagában még nem érték, hogy valaki ilyen poharakat használ. Ahhoz ugyanis, hogy ezek a poharak ténylegesen bomlásnak induljak, ahhoz ipari komposztkörülmények közé kell kerülniük, ehhez például több mint 60 fok és magas páratartalom szükséges.” – mondta el részletesen Herencsár Milán. „Emiatt fontos igazán, hogy ezek a poharak szelektíven kerüljenek begyűjtésre, majd a megfelelő partner szállítsa és kezelje. Egy vizes világbajnoksághoz hasonló nagy kaliberű rendezvényen pedig igencsak indokolt ez, már csak a keletkező mennyiség miatt is.”

A Zöldövezet Társulás nagyon komolyan veszi a hulladék szelektív tisztasáságát.

A vizes világbajnokság helyszínein nemcsak a PLA poharakat, hanem hatalmas mennyiségű papír-, és fémhulladékot is külön gyűjtötték. A takarítók ezen felül aktív kommunikációt folytattak a foodtruck kocsik személyzetével is, sőt, külön szemetes zsákokkal is segítették őket, hogy elkötelezettebbé tegyék őket is a szelektív hulladékgyűjtés irányában.

„A vizes világbajnokság hulladékmenedzsmentjének megvalósítása szép referencia Egyesületünk számára” – zárta le végül Csobay Krisztina. „Ez a munka kihívást jelentett nekünk is, a szervezeten belül is innovációt és változásokat indított el. A szervezők végül nagyon elégedettek voltak a munkánkkal, és erre kifejezetten büszkék vagyunk. A világbajnokság szervező csapatának is jár azonban az elismerés. Eddig általában csak kisebb rendezvények kapcsán kerestek meg minket. A vizes világbajnokság szurkolói zónáiban releváns mennyiségű hulladék keletkezett, és ezt felismerték a szervezők is, akik az Egyesületünk felkérésével és az együttműködés megvalósításával kinyilvánították, hogy fontos számunkra a környezetünk védelme és a fenntarthatóság. Lényegében beálltak a programunk és az általunk képviselt elvek mögé.”