Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
sulaki - 2017-07-25

Gyakran használják az okosotthon és az otthonautomatika kifejezéseket egymás szinonimájaként

Gyakran használják az okosotthon és az otthonautomatika kifejezéseket egymás szinonimájaként. Akkor vajon akkor miért van ennyi kifejezés egy koncepcióra? Miért nem lehet egy kifejezéssel illetni és csak azt használni? Momentán a mostani esetben van különbség a két szó között. Eléggé összezavaró lehet ráadásul, ha valakinek új ez az okos lakás dolog.

fibaro-home-2fb12.jpg

De melyik a rovar és melyik a bogár? Mint tudjuk minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Minden otthon automatizálás okosotthon vagy minden okosotthon már otthon automatizálás?



Okos otthonnak nevezünk minden olyan otthont, amelyben vannak csatlakoztatott eszközök valamilyen protokollon keresztül. Jelen esetünkben Z-Wave a kulcsszó. Bármilyen technológiával egymáshoz csatlakoztatott eszközök, amelyeket akár applikációkról is tudunk irányítani már az okosotthon fogalma alá tartoznak, például ha a lámpát be tudjuk kapcsolni a telefonunkról, az már okos. Viszont ha otthonautomatizálás létezik otthonunkban, akkor már az okos csatlakoztatott eszközeink kaptak egy olyan parancssort, ami alapján maguktól, automatikusan működnek. Így mondhatni okos eszközök nélkül nincs automatizálás, de automatizálás nélkül is hívhatjuk az összekötött okos eszközeink alapján okosotthonnak otthonunkat.

th5selptkp.jpg

Bármely olyan eszköz, ami távolból lehet irányítani anélkül, hogy hozzáérnénk fizikailag az eszközhöz csak gazdagítja okosotthonunkat. Ezek ha tudnak egymással kommunikálni, akkor programozhatóak is automatikus cselekvésre, végrehajtásra.

Néhány példa:

Ha az okostelefonunkat használjuk arra, hogy a folyosón fel és le kapcsolgassuk a villanyt miután beléptünk a bejárati ajtón, az bizony az okosotthon működés közben. Viszont ha be van programozva és amikor belépünk az ajtón egyből felkapcsolódik a világítás sötétedés után, ez már az otthonautomatika.

door_window7.png

Ha a reggelünket úgy kezdjük, hogy bekapcsoljuk a kedvenc rádióadónkat, majd lefőzünk egy kávét, ezt egyszerre egy gombnyomással is elintézhetjük. Ha automatikáról beszélünk, akkor akár megírhatjuk úgy a programot, hogy ha bekapcsoljuk a rádiót azt érzékeli az okosotthon rendszerünk és már indítja is a kávéfőzőt is. Vigyázzunk vele, nehogy a tvt kapcsoljuk be reggel és várjuk, hogy lefőjön a kávé.

Természetesen ahhoz, hogy ez így működjön minden eszköznek csatlakoznia kell a rendszerhez és kommunikálnia kell a központi rendszerünkkel. Enélkül nem lehet őket egy parancssorba foglalni, vagy egy-egy eszközt a másik indítására, triggernek használni. Fontos, hogy mindegyik eszközön legyen Z-Wave jelzés, ha nincs akkor a FIBARO plugin listájában benne legyen, csak ezeket tudja kezelni a rendszer.

images_8.jpg

Ha kedvet kapott bárki egy okosotthon megoldás megismeréséhez nálunk a vezeték nélküli megoldást, az a FIBARO-t ismerheti meg a www.otthonautomatika.hu-n.

 

szerző: www.otthonautomatika.hu