Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-05-19

A tizenéves tehetségek, 23 saját standdal, demonstrációs eszközökkel várják a látogatókat, ill. a startup befektetőket

68 fiatal versenyző mutatta be kiemelkedő tudományos, ill. műszaki projektjét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny bírálóbizottsága előtt. A zsűri kiválasztotta a legjobbakat, amelyek a május 24-25-i kiállításon tekinthetők meg az Ericsson Magyarország budapesti K+F központjában, ahol egyúttal az odaítélt díjak átadására is sor kerül.

 

A 20 év alatti fiatalok számára meghirdetett 2016-2017. évi, 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny újabb mérföldkőhöz érkezett. A több mint 100 pályázó közül az első fordulóból 68 jutott tovább, ők az elmúlt hónapokban feszített tempóban dolgoztak az ötletek, javaslatok kidolgozásán. A fiatal versenyzők a napokban mutatták be kidolgozott és megvalósított tudományos, illetve műszaki projektjeiket.

 

Az érdekes, sokszor ámulatba ejtő prezentációkat követően az akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság kiválasztotta a legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos eredményeket, illetve eldöntötte, hogy mely tehetséges fiatalokat találja díjazásra-elismerésre leginkább méltónak.

 

Hogy kik kapják a nagy értékű pénzdíjakat és tárgyjutalmakat, azt néhány nap múlva tudhatjuk meg. A díjnyertes találmányok és tudományos kutatási eredmények május 24. és 25. között tekinthetők meg az Ericsson Magyarország budapesti K+F központjában (1117 Bp. Irinyi József u. 4., B. ép. fsz.). A díjakat Palkovics László oktatási államtitkár és Dr. Pálinkás József, akadémikus, az NKFIH elnöke adja át.

 

A fiatalok munkájuk során többek közt olyan izgalmas kérdésekre kerestek választ, mint

  • hogyan befolyásolja az egyensúly-érzékünket a zene és a stressz?

  • mennyire vagyunk tartósak, avagy milyen egyszerű eszközzel lehet kiszűrni a gerincgörbületet?

  • milyen összefüggések fedezhetők fel a babyétel alapanyagok és a blue baby szindróma között?

  • milyen hatással van a termőhely a Tokaj-hegyaljai borok nyomelem-tartalmára?

 

A látogatók érdekes találmányokkal is megismerkedhetnek a kiállításon. Többek között megtekinthető

  • egy Okos Kesztyű,

  • egy Peltier elven működő termoelektromos hűtő-fűtő rendszer

  • egy új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor

  • és egy
    3D
    nyomtatott holdbázis.


 

A tizenéves tehetségek, 23 saját standdal, demonstrációs eszközökkel várják a látogatókat, ill. a startup befektetőket.

 

A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny az oktatási államtitkár és az NKFIH elnök fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.