Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
Sulaki - 2016-05-25

Útmutató a HUAWEI P9 színhőmérsékletének beállításához

A színhőmérséklet segítségével megkülönböztetünk hideg és meleg okostelefon képernyőt. Az előbbi a kékesfehér és az élénk színeket emeli ki, míg az utóbbi sárgás-vöröses árnyalatú és a szemnek könnyebben érzékelhető színeket mutatja. A színhőmérsékleti preferencia egy meglehetősen személyes és individuális dolog. Ameddig kényelmesnek találja az ember az okostelefon képernyő figyelését, addig nem feltétlenül számít, hogy milyen színhőmérsékletű az. Amennyiben viszont nem komfortos a képernyő nézése, érdemes egyénre szabottan beállítani a telefonon a képernyő színhőmérsékletét. Ugyanis egyes kutatások szerint a hidegebb színű képernyők ronthatják a szemet, a melegebb színű képernyők nézése kellemesebb.

 

Mi a színhőmérséklet?

A színhőmérséklettel mérjük a fényt összetevő színeket. A színhőmérséklet mértékegysége a kelvin, jele a K. Lord Kelvin angol fizikus alkotta meg a színhőmérséklet koncepcióját, amikor felfedezte, hogy a tárgyak különböző színű fényeket képesek kibocsátani, amikor változik a hőmérsékletük. Például amikor a vasat melegítik, a színe sötétvörösről narancssárgára változik. A fizikus felfedezte a kapcsolatot a hőmérséklet és a szín között hasonló megfigyelések útján. A Kelvin színhőmérsékleti skálát egy fekete tárgyra képezték le, amint azt melegítik. Amint felforrósodik, sötétvörös színű lesz. Amint a hőmérséklet emelkedik, a szín vörösről narancssárgára, majd fehérre és végül kékre változik. A skála alul mutatja a színeket különböző hőmérsékletek mellett. Mindezt abszolút hőmérséklet által mérték, amit Kelvinként ismerünk.

 

Különböző színhőmérsékletek különböző színvilágot és vizuális effekteket eredményeznek.

 

Milyen a telefonképernyők színhőmérséklete?

A színhőmérséklet egy nagyon fontos paraméter, általában egy meghatározott fehér egyensúlyhoz igazítják. Két fő sztenderd létezik: 6500K és 9000K. Amikor a színhőmérséklet 5600K-s (ez majdnem a déli napfény színhőmérséklete), a tárgy színe inkább az eredeti színéhez fog hasonlítani. Sokak szerint kényelmesebb a képernyőt figyelni, amikor a színhőmérséklet 6500K, ezért ez az alapbeállítás számos telefonban. A nagyobb színhőmérséklet mellett hidegebbnek, alacsonyabb színhőmérséklet mellett pedig melegebbnek tűnhet a képernyő. Így az 5000K-en túli színhőmérséklet hidegnek számít, míg a 2700-3000K-es melegnek. Mindazonáltal néhányan, köztük számos ázsiai, sárgás tónust vél felfedezni a képernyőn 6500K-nél.

 

Kutatások megmutatták a kapcsolatot színhőmérsékleti preferencia és földrajzi hosszúság között. Például a világ alacsonyabb földrajzi hosszúságú területein a színhőmérséklet magasabb és a fehér szín magasabb színhőmérsékletű, így az ott élők inkább a hidegebb színhőmérsékletű képernyőket kedvelik (például a kínaiak, akik 9000K-es színhőmérsékletet értelmeznek fehér színként). Ezzel szemben a magas földrajzi hosszúságú területeken az emberek a melegebb színhőmérsékletű képernyőket részesítik előnyben (például az európaiak 6500K-nél fehér színt látnak). Az írisz színről ugyancsak kiderült, hogy nagy szerepe van a színérzékelésünkben.

 

A hidegebb színű képernyők károsíthatják a szemet

A
LED
egy mesterséges fény. Annak érdekében, hogy az fehérebb és tisztább legyen, erős kék fényösszetevőt tartalmaz. Ezért fordul elő, hogy néhány nagyon erős LED-fénynek kékes árnyalata van. A kutatók szerint ez a kék fény megrongálhatja a retinát és makuladegenerációt okozhat, hiszen közvetlenül behatol a szem makulapigmentjeibe, megrongálhatja a retinát és a szabadgyököket, illetve RPE sejthalálokat idézhet elő. A hidegebb színű képernyők több kék fényt bocsátanak ki, amely károsíthatja a szemet, így a melegebb képernyők nézése jobb lehet a szem egészségének.

 

Útmutató a HUAWEI P9 színhőmérsékletének beállításához

  1. Kattintson: Beállítások > Megjelenés > Színhőmérséklet
  2. Válassza a Meleg színeket vagy a Hideg színeket
  3. Ha nincs preferenciája, kattintson és húzza a + jelet a beállításért
  4. Mozgassa a + jelet a szín felé, amelyiket ki szeretné választani (ha kékes képernyőt szeretne, mozgassa a lenti kék területre).
  5. Ha megváltoztatná a képernyő színét, húzza a + jelet más színre (ha megváltoztatná a képernyője sárgás árnyalatát, mozgassa a jelet a jobb alsó kék terület felé; ha megváltoztatná a képernyője vöröses árnyalatát, mozgassa a jelet a bal alsó zöld terület felé)
  6. Kattintson az OK-ra a beállítások mentéséért.