Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Olorin - 2008-07-07

Egy érdekes témát kapott fel a Slashdot.org a napokban. Egy olvasó azt kérdezte, hogy miként fertÅ?tlenítheti noteszgépét, amit akkor is használt, amikor magas influenzával feküdt az ágyban.

 
Az olvasói visszajelzésekben látható, hogy sokan félreértették a kérdést. A notesz fertőtlenítésén ugyanis biológiai fertőtlenítést értett a kérdés feltevője, és nem rosszindulatú programok és egyéb malware keresését és eltávolítását. Azt mindenesetre örömmel láttuk, hogy legalább az tudatosult már az emberekre, hogy nincs olyan kártevő, amely ember és számítógép között oda-vissza fertőzne.
 
Mindenesetre a megoldás nem lehet forró vizes lemosás, mert az nem csupán az influenzavírust, de a laptopot is sikerrel és visszavonatatlanul megölné. Szerencsére a biológiai vírusok viszonylag egyszerüen eltávolíthatók eszközeink felületéről, például egy alkoholos kendővel való alapos áttörülés segítségével. Az alkohol nem csupán fertőtlenít, de gyorsan el is párolog, és nem okoz rövidzárlatot. Ha a kendő nem lucskos, nem fenyeget az, hogy az alkoholfelesleg becsorog a gép belsejébe és felpuhítja a müanyag tartalmú alkatrészeket. A megjelenítőre azonban vigyázzunk és alkoholos tisztítószerekkel soha ne tisztogassuk. Ehhez mindig használjunk puha, nem müszálas kendőt és megfelelő tisztító folyadékot.
 
Mellesleg az ilyen letörlés nem csupán fertőtlenítésre szolgál, de a napi használat során felgyülemlett szutykot is sikeresen eltávolíthatjuk.