Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-03-19

A digitális televízióadással rendelkezÅ? több mint 15 millió német háztartás kétharmada már müholdon keresztül élvezi a tüéles képminÅ?ségetâ?¦

Németországban továbbra is a SES-ASTRA a digitális televíziózás terjedésének mozgatórugója. A tavalyi évben a müholdszolgáltató 21,5 százalékkal 9,75 millióra növelte a digitális szolgáltatásait használó háztartások számát. A SES-ASTRA felkérésére a TNS Infratest piackutató intézet Németországra vonatkozó helyzetjelentése szerint 2007-ben a 36,98 millió, televízióadást fogó háztartások 45 százalékához közvetlenül, müholdas rendszeren keresztül érkeztek a TV müsorok. A kábel kapcsolattal rendelkező háztartások száma 2007-ben 600 000-rel csökkent, míg a digitális földi sugárzást használó háztartások száma 400 000-rel nőtt. Wolfgang Elsäßer a SES-Astra németországi igazgatója elmondta, hogy a digitális átállás gyors ütemben fejlődik az ország több régiójában, egyre több tévénéző dönt a müholdas adás mellett.
A SES ASTRA a kelet-közép-európai régióban is tovább bővítené müholdas szolgáltatását. Martin Kubacki a SES-Astra ügyvezető igazgatója is megerősítette, hogy optimisták a régió gyors fejlődése láttán, és további terjeszkedést terveznek. Müholdas kapacitásukat folyamatosan növelik, 2008 végére tervezik egy újabb mesterséges égitest fellövését.
A SES Astra folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogy Magyarországon is kielégítse az újfajta digitális szolgáltatásokra éhes fogyasztók igényeit. A vállalat idehaza is a parabola antennák reneszánszát szorgalmazza, így biztosítva a felhasználók számára kiváló képminőséget, széles müsorválasztékot, valamint villámgyors és megbízható
internet
csatlakozást.
 
[%IMAGB=5093%] Digitalizáció európában
 
A SES ASTRA legfrissebb éves kutatása szerint a müholdas televíziós kapcsolattal rendelkező európai és észak-afrikai háztartások 83 százaléka digitális módon kapja müsorait. Ez az eredmény négyszer több mint a kábelkapcsolatos háztartásokban, ahol átlagosan csak az otthonok 20 százalékához jut digitális módon a TV-adás. A müholdas szolgáltatások az élen állnak digitális piacon, melynek 58 százalékát teszik ki. A friss adatokat a SES ASTRA magbízásából készült új Satellite Monitor kutatási összefoglaló tartalmazza.
A 35 vizsgált ország, összesen 239 millió analóg és digitális televízióval rendelkező európai és észak-afrikai háztartásából közel 100 millió otthonba érkezik digitális adás, ebből 56,8 millióban használnak müholdas müsorközvetítést. Az említett háztartások közül 41,1 millió közvetlenül ASTRA vagy SIRIUS müholdakon keresztül kapja a digitális televízióadást. A müholdas rendszeren közvetített európai TV csatornák közel 100 százaléka már digitálisan jut el a háztartásokba. A SES ASTRA és SES SIRIUS müholdas rendszerek együttesen 117,2 millió analóg és digitális jeleket fogadó háztartást látnak el szolgáltatásaikkal Európában és Észak-Afrikában. Ezen háztartások közül 50,3 millióan kapják közvetlenül ASTRA és SIRIUS müholdakon keresztül TV adásaikat (ezek az ún. Direct to home, DTH kapcsolattal rendelkező otthonok). A maradék 66,9 millió háztartáshoz kábelvégződéses müholdas közvetítés által jutnak el a televíziós müsorok.