Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2007-11-06

VezetÅ? technológiai cégek egy csoportja jelentette be, hogy egyesítették erÅ?iket az Android, az elsÅ? valóban nyílt és átfogó, mobileszközökre tervezett platform kifejlesztése érdekében...

Vezető technológiai cégek egy csoportja jelentette be, hogy egyesítették erőiket az Android, az első valóban nyílt és átfogó, mobileszközökre tervezett platform kifejlesztése érdekében. A Google, a T-Mobile, a HTC, a Qualcomm, a Motorola és mások közösen dolgoztak az Android-on az Open Handset Alliance, a világhírü technológiai és mobilcégekből álló multinacionális szövetség keretein belül.   
 
A szövetség célja a mobilkészülékek innovációjának serkentése és a ma megszokottnál jobb mobilos felhasználói élmény nyújtása. Az Android nyíltságának köszönhetően a fejlesztők hatékonyabban dolgozhatnak együtt, így az új és innovatív mobilszolgáltatások hamarabb lesznek elérhetők a felhasználók számára.
Közel 3 milliárd felhasználójával a mobiltelefon lett a legszemélyesebb és szinte mindenütt jelenlevő kommunikációs eszköz a világon. Habár az együttmüködési szándék hiányában ez igazi kihívás a fejlesztők számára, a szolgáltatók és készülékgyártók olyan gyorsan igyekeznek megfelelni a fogyasztók örökké változó igényeinek, ahogy csak az lehetséges. Az Android segítségével a fejlesztők, szolgáltatók és készülékgyártók könnyebben és alacsonyabb költséggel dobhatnak a piacra  új termékeket. A végeredmény egy korábban példa nélkül álló platform mobilkészülékek számára, amely lehetővé teszi a szolgáltatók és gyártók számára, hogy jobb, személyesebb és rugalmasabb szolgáltatásokat nyújtsanak ügyfeleiknek.
Harmincnégy cég közremüködésével jött létre az Open Handset Alliance, amelynek célja olyan technológiák kifejlesztése, amelyek jelentősen csökkentik a mobileszközök és –szolgáltatások árát, és segítik elterjedésüket. Az Android platform az első lépés ebben az irányban – egy teljes mértékben integrált mobil “szoftvercsomag”, amely operációs rendszert, köztesszoftvert (middleware), felhasználóbarát kezelőfelületet és egyéb alkalmazásokat is tartalmaz. A felhasználók az első Android-alapú telefonokkal 2008 második felében találkozhatnak.
Az Android platform az elérhető egyik leghaladóbb szellemü, fejlesztőbarát, nyílt forráskódú szabványra épül, amely a szolgáltatók és készülékgyártók számára nagy szabadságot és rugalmasságot nyújt a termékek megtervezése terén. A szövetség jövő héten fogja kiadni
szoftveres
fejlesztőcsomagjának egy korai verzióját, amelynek segítségével a fejlesztők innovatív és lenyügöző alkalmazásokat készíthetnek a platformra.
Az Android korábban példa nélkül álló előnyöket kínál a fogyasztók, fejlesztők és gyártók számára. A gyártók és a szolgáltatók  szabadon személyre szabhatják az Android-ot annak érdekében, hogy innovatív új termékeiket hamarabb és kisebb költséggel dobhassák piacra. A fejlesztők teljes mértékben kiaknázhatják a készülékek képességeit és hozzáférhetnek azokhoz az eszközökhöz, amelyek lehetővé teszik számukra felhasználóbarát és modern szolgáltatások létrehozását, az interneten megszokott fejlesztési modell átültetését a mobil világba. A felhasználók így világszerte olcsóbb eszközökhöz juthatnak hozzá, amelyek még hasznosabb szolgáltatásokkal, fejlettebb internetes alkalmazásokkal és könnyen használható kezelőfelülettel rendelkeznek – így végeredményben sokkal jobb mobil felhasználói élményt nyújtanak.
 

Nyílt szoftver, nyílt eszköz, nyílt ökoszisztéma


 
„Ez a szövetség segít felszabadítani a mobiltechnológiában rejlő lehetőségeket a felhasználók milliárdjai számára. Az új megközelítés, amely segíti az innováció mobil iparágban való serkentését, hozzájárul egy új környezet megteremtéséhez, amely megváltoztatja majd az emberek információhoz való hozzáférésének és megosztásának módját,” mondta Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója. „A mai bejelentés sokkal ambiciózusabb, mint bármilyen egyszerü ’Google Phone’, amiről a sajtó cikkezett az elmúlt hetekben. Úgy látjuk, hogy ez a különleges platform különböző telefonok ezreinek lesz a lelke.”
„Az Open Handset Alliance alapító tagjaként a T-Mobile elkötelezett az innováció és a nyílt platformok használata mellett a vezetéknélküli kommunikáció területén, mivel ezek elősegítik az ügyfelek folyamatosan változó és növekvő igényeinek kielégítését,” mondta René Obermann, a Deutsche Telekom, a T-Mobile anyavállalatának vezérigazgatója. „A Google a T-Mobile partnere a nyílt és mobil
internet
különböző piacokon való elterjesztésében. Az Android platform szerintünk kiváló lehetőséget nyújt a stabil vezetéknélküli internetes és webkettes szolgáltatások számára Európában és az USA-ban a 2008-as év folyamán.”
„A mobil iparágban a HTC védjegyévé vált az a képessége, hogy a legfrissebb újításokat számos különböző mobil eszközbe ültesse át, hogy minél jobban megfelelhessen az egyedi igényeknek,” mondta Peter Chou, a HTC vezérigazgatója. „Az Open Handset Alliance munkájában való részvételünk és az Android platform 2008 második felében történő integrációja lehetővé teszi számunkra, hogy olyan szintre bővítsük termékkínálatunkat, amely megváltoztatja az egész iparág jellegét és új elvárásokat teremt a mobiltelefonos felhasználói élmény világában.”
„A vezetéknélküli kommunikációs és az internetes iparág konvergenciája új szövetségeket, újonnan kialakuló üzleti modelleket és a korábbinál jelentősebb innovációt fog jelenteni,” mondta Dr. Paul E. Jacobs, a Qualcomm vezérigazgatója. „Nagyon örülünk annak, hogy tagjai lehetünk az Open Handset Alliance-nek, amelynek célja a vezető nyílt forráskódú alkalmazásplatform megteremtése
3G
hálózatok számára. A nyílt szabványokra épülő eszközök elterjedése izgalmas új lehetőségeket fog nyújtani impozáns szolgáltatások és termékek megteremtésére. Ennek eredményeképp mi elköteleztük magunkat ezen erőforrások kutatás-fejlesztése irányában.”
„A Motorola régóta híve a mobil platformokra szánt nyílt szoftvereknek. Nagyon szeretnénk tovább folytatni ezt a tevékenységünket a Google és mások közremüködésével, az Open Handset Alliance és az Android platform keretein belül. A Motorola az Android platform segítségével tervezi a felhasználók számára még hasznosabb és szórakoztatóbb internetes szolgáltatások bevezetését elkövetkező mobiltelefonjaiban,” mondta Ed Zander, a Motorola elnök-vezérigazgatója.
 
Open Handset Alliance: www.openhandsetalliance.com