Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2007-08-13

A gyermekek közel negyede állítja, hogy olyan dolgokra is használják a világhálót, amelyeket a szülÅ?k nem néznének jó szemmel...

A  gyermekek közel negyede állítja, hogy olyan dolgokra is használják a világhálót, amelyeket a szülők nem néznének jó szemmel
 
A Symantec legújabb kutatása arra hívja fel a figyelmet, hogy jelentős eltérés van a szülők, illetve az online világban tapasztaltan mozgó gyermekek ismeretei között. A 2007 júniusában végzett felmérés szerint a szülők úgy vélekednek, a gyermekek heti átlagban mintegy hat órát töltenek a világhálón, azonban a gyermekek válaszai azt mutatják, ez valójában csaknem a duplája, 11,4 óra, e mellett a gyermekek majdnem negyede (23 százalék) azt is elmondta, hogy olyan tevékenységeket is folytatnak az interneten, melyeket szüleik nem néznének jó szemmel.
A kutatás eredményei szolgáltatták az alapot az első alkalommal megrendezett Norton Connected and Protected Town Hall eseményhez, amelyet a 2007-es Miss America győztes, Lauren Nelson, illetve a technológiai nyári táborok szervezőjének, a Giant Campus’ Cybercamps szervezet együttmüködésével tartottak. Az augusztus 2-án, New Yorkban megrendezett Town Hall-on mintegy 75 fiatal és szüleik vettek részt az internet-biztonságról szóló interaktív beszélgetéseken, melyeket Marian Merritt, a Symantec internet-biztonsági szakértője vezetett. A rendezvény célja volt felfedni, hogy az internet, illetve egyéb technológiák milyen szerepet játszanak a gyermekek személyes, iskolai és családi életében, továbbá rávenni a gyermekeket és szüleiket, hogy rendszeresen beszélgessenek az internet-biztonságról, védelemről, illetve a kibertér etikájáról.
Mivel a szülőknek még sokat kell informálódniuk arról, mit is csinálnak gyermekeik az interneten, az internet-biztonság kiemelten fontos téma számukra. A Symantec júniusi felmérése szerint tízből kilenc szülő aggódik a gyermeke biztonsága miatt az
internet
használatakor, 76 százalékuk pedig különösképpen félti gyermekét a nem neki való internetes tartalmaktól és kommunikációtól. Ugyanebben a felmérésben a fiatalok az alábbiakról számoltak be:
  • A gyermekek 21 százaléka számolt be arról, hogy találkozott már olyan online tartalommal, mely kellemetlenül érintette őket.
  • A gyermekek 19 százaléka volt már részese internetes zaklatásnak vagy csínynek (vagyis olyan üzeneteket, képeket vagy videókat kapott, melyeket ugratás, csíny céljából továbbítottak).
  • A gyermekek 23 százaléka lépett már kapcsolatba idegenekkel a világhálón, 7 százalékuk pedig találkozott is az internetről megismert személyekkel.
  • A gyermekek 20 százaléka örülne, ha a szülök érdeklődőbbek lennének az internet iránt.
A szülők nem tudják, gyermekeik mit csinálnak a közösségi oldalakon
A Town Hall rendezvényen résztvevőinek fele nyilatkozott úgy, hogy jelen vannak különböző közösségi oldalakon. A Symantec arra a következtetésre jutott, hogy többségük nincs tisztában azzal, milyen következményekkel járhat a személyes információk közzététele az olyan oldalakon, mint a MySpace, a Facebook vagy a Friendster. Egy képzeletbeli közösségi oldal elemzése során a fiatalok arról beszélgettek, mely információkat oszthatnak meg nyilvánosan vagy privát módon, illetve melyeket tanácsos visszatartani.
„Nem tudtam, hogy a gyermekek megosztják a teljes online adatlapjukat másokkal” – mondta egy édesapa, aki két gyermekével vett részt a rendezvényen. „A nevüket, lakhelyüket, fotóikat és elérhetőségeiket is nyilvánossá tették.”
„Tudjuk, hogy a gyermekek és különösképpen a tizenévesek olyan online tevékenységeket is folytatnak, amelyek sokkolnák szüleiket, ha tudomást szereznének róluk” – mondta Marian Merritt, a Symantec biztonsági szakértője. „A Symantec Norton Connected and Protected Family kezdeményezéssel az a célunk, hogy megismertessük a szülőkkel, mit is csinálnak gyermekeik az interneten, erősítsük a kommunikációt a gyermekek és szüleik között, és olyan tudást biztosítsunk a családoknak, amelynek birtokában biztonságban használhatják az internetet.”
„A mai fiatalok nem ismerték már az internet nélküli világot, és a közösségi oldalakon folytatott kommunikáció teljesen hétköznapi tevékenységnek számít” – mondta Pete Findley, a Giant Campus ügyvezetője, a Cybercampus létrehozója. „Mivel a szülők nem rendelkeznek elegendő információval az internetről, és nem vesznek részt aktívan a gyermekek online tevékenységeiben, a gyermekek a világháló veszélyeiről többnyire csak a kellemetlen élményeken keresztül tanulhatnak.”
Valós találkozás a világháló ragadozóival
A világháló ragadozóiról szóló beszélgetés egyik vezetője a 2007-es Miss America győztese, Lauren Nelson. Nelson személyes tapasztalataiból is tudja, milyen veszélyeket rejthet az internet. Amikor Nelson tizenhárom éves volt, ő és barátnői megadták nevüket, korukat és lakhelyüket egy illetőnek, akiről később kiderült, hogy szexuális ragadozó. Manapság Nelson a Symanteccel és a vállalat Norton Connected and Protected Family kezdeményezésével dolgozik együtt, hogy oktassa a gyermekeket az internet veszélyeiről a Miss America Organization számára folytatott jótékony célú tevékenységének keretein belül.
„Személyes feladat számomra, hogy a gyermekeket óvjuk az internet veszélyeitől” – mondta Lauren Nelson, a 2007-es Miss America győztese. Miután a Town Hall rendezvényen résztvevő tizenévesek történeteit hallottam, méginkább elkötelezett lettem abban, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára, és az emberek elkezdenek beszélgetni arról, miként is kellene gyermekeinket oktatni az és megvédeni.”