Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2006-12-12

Az Intel Corporation a mai napon bemutatta az elsÅ? mobil WiMAX baseband chipjét. A vállalat már korábban bemutatott egychipes többsávos WiMAX/Wi-Fi rádiójával együtt egy komplett chipkészletet...

 
Az
Intel
WiMAX
Connection 2300 chipkészletét az Intel értékesítésért és marketingért felelős alelnöke, Sean Maloney mutatta be a
3G
világkongresszuson és vásáron Hong Kongban.
 
Maloney az Intel
Centrino
Duo mobil technológiáján alapuló laptopján, mobil WiMAX
IEEE
802.16e-2005),
Wi-Fi
(IEEE 802.11n), és nagysebességü
HSDPA
csomag által nyújtott 3G kapcsolattal sikeresen mutatta be, hogy szélessávú sebességgel hogyan fér hozzá az internethez. Ez a demonstráció jól illusztrálja a WiMAX által kínált nagysebességü és kiváló minőségü szolgáltatási lehetőségeket, amelynek segítségével nagyméretü alkalmazásokat kezelhetünk gyorsan anélkül, hogy más, ugyanazon a rendszeren futó vezeték nélküli technológiák zavarnák a müködést.
 
“Az Intel tovább folytatja a mobil szélessávú kapcsolatok fejlesztését azzal, hogy megszünteti azokat az akadályokat, amik a vezeték nélküli megoldások útjában állnak – mondta Maloney. Az Intel WiMAX Connection 2300 elősegíti a mobil WiMAX technológia elterjedését, és felgyorsítja azon szélessávú eléréssel rendelkező noteszgépek új generációjának és egyéb mobileszközöknek a térnyerését, amik valódi internet-élményt nyújtanak.”
 
Az Intel WiMAX Connection 2300 bemutatása egy lépéssel közelebb hozza az Intelt egy olyan integrált vezeték nélküli rendszer megteremtéséhez, amely segíteni fogja a WiMAX elterjedését azáltal, hogy kis méretének köszönhetően helyet takarít meg az egyébként is kis méretü mobil készülékekben. Ahogy a laptopok egyre kisebbek lesznek, egyre kisebb hely jut bennük az új technológiai megoldásokra is. Ez a fajta integráció lehetővé teszi a mindenhol elérhető kapcsolatot azon ultrahordozható
PC
-k, szórakoztató elektronikai és mobileszközök számára, amelyekben a kártyák és egyéb kiegészítő alkatrészek számára korlátozott hely áll rendelkezésre.
 
A szabványokon alapuló Wi-Fi és WiMAX globális frekvenciatámogatásával, skálázható csatorna sávszélességével és nagyteljesítményü antennáival az Intel WiMAX Connection 2300 elősegíti a mobil kommunikációt és a nagyméretü, színvonalas tartalmak elérését bárhol a világon. Elsőként az Intel épített többcsatornás bemenetet és kimenetet (MIMO) egy alapsávú chipbe, ezáltal növelve a jel és az átvitel minőségét a vezeték nélküli megoldásokon.
 
Ez az alapsávú
chip
ugyanazt a szoftvert használja az Intel WiMAX és Wi-Fi megoldásainak esetében, így biztosítja az egységes irányítást. A vezetéknélküli irányítás  elősegíti a könnyü konfigurációt és lehetővé teszi, hogy a felhasználó aktiváljon szolgáltatásokat. Ez a megoldás a hagyományos szolgáltató-alapú üzleti modellt egy tisztán a vásárló igényei által meghatározott modell irányába mozdítja a mobil eszközök piacán. Az alapsávú chip emellett kevesebb energiát használ fel, így növelve az akkumulátor élettartamát, és kevésbé melegszik, ezáltal kisebb és vékonyabb eszközök születhetnek a segítségével.
 
A kezdeti Intel WiMAX Connection 2300
chipset
tervezésének befejeztével az Intel a termék engedélyeztetésére és tesztelésére fordítja a figyelmet, hogy mind a kártyából, mind a modulból elkészülhessenek a mintadarabok 2007 végére.